Domácí přesnídávka pro děti aneb Co dělat s přebytkem jablek

domácí přesnídávku
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Domácí přesnídávka pro děti může vyřesit vaši otázku, co dělat s přebytkem jablek? Aktuální přebytek jablek můžete tedy vyřešit jednoduše, a to tak, že z nich vyrobíte domácí přesnídávku. Jednak je tímto způsobem dokážete dobře uchovat, ale také vyrobíte domácí přesnídávku pro děti, ve které přesně víte, co si do ní dáváte.

Domácí přesnídávka pro děti

Domácí přesnídávku nemusíte vyrábět jen z jablek, ale také z hrušek, meruněk, broskví, banánů nebo švestek. Klasické domácí přesnídávky se ale nejvíce vyrábí právě z jablek nebo hrušek. Postup je opravdu jednoduchý a zvládne to i začínající kuchař nebo kuchařka.

Kromě jablek do přesnídávky budete potřebovat ještě vanilkový pudink a cukr nebo vanilkový cukr. Cukr budete přidávat jen v případě, že se vám bude celá směs zdát málo sladká. Pokud máte jablka dost sladká, tak cukr vůbec přidávat nemusíte.

Jak udělat domácí přesnídávku?

Jablka nebo popřípadě hrušky si pro domácí přesnídávku oškrábete a zbavíte je jádřinců. Potom je nakrájíte na co nejmenší kostky a budete přidávat do hrnce.

Jakmile budete mít hrnec plný do jeho ¾, tak celou směs podlijete 2 cm vody. Více jak do ¾ hrnec neplňte jablky kvůli jeho možnému přetečení při vaření.

Jablka budete následně dusit, dokud nebudou úplně měkká. Jakmile budete mít jablka hotová, tak je rozmixujete pomocí tyčového mixéru. Podle jejich chuti přidáte případně cukr.

Do připravené směsi vmícháte na 2,5 kg jablek půl sáčku pudinku a celou směs budete vařit do zhoustnutí.

Uskladnění musí být v pořádně vymytých sklenicích

Nejlepší pro uskladnění domácí přesnídávky jsou sklenice o objemu 120 – 150 ml. Nemá cenu ji uzavírat do větších sklenic, pokud ji vaříte pro děti. Nezapomeňte také, že sklenice i víčka musí být řádně vysterilizované.

Jakmile sklenice naplníte, tak je pořádně utáhněte víčkem. Takto připravené sklenice potom zavaříte a necháte je vychladnout dnem vzhůru. Pro zavaření postačí v zavařovacím hrnci teplota okolo 70 °C po deset minut. Teprve po vychladnutí na pokojovou teplotu sklenice otočte.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz