Kmínová polévka s brambory. Jak ji uvařit rychle a chutně?

kminova polevka
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Právě kmínová polévka patří neodmyslitelně k tomuto pochmurnému počasí, kdy každého nejen zasytí, ale také zahřeje. Tato polévka patří mezi jednoduchá jídla, na která nepotřebujete nakupovat příliš mnoho surovin. Většinu budete mít doma, protože tyto suroviny používáte pro běžné vaření v kuchyni.

Kmínová polévka – suroviny

Kmínová polévka není na uvaření složitá, ale bez surovin by to prostě nešlo. Proto budete na kmínovou polévku potřebovat tyto základní suroviny:

  • 3 kusy brambor
  • Kmín
  • Sůl
  • 2 lžíce másla nebo oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks vejce
  • Majoránku
  • Pepř mletý
  • 1 ks větší cibule
  • Kostku bujónu

Brambory si očistíte a nakrájíte na kostky libovolné velikosti. Česnek si oloupete a prolisujete pomocí lisovače na česnek a necháte na talíři přiklopený například skleničkou, aby nedocházelo k jeho vysychání. Cibuli si nakrájíte nadrobno tak, jako když si děláte cibulku na brambory.

Jak uvařit kmínovou polévku?

Na másle nebo oleji si zpěníte cibulku a přidáte do hrnce kmín. Pokud jste milovníkem kmínu, tak může být kmínová polévka klidně plná kmínu, jinak přidejte minimálně jednu polévkovou lžící kmínu.

Zpěněnou cibulku promícháte a přidáte nakrájené brambory, které zalijete vroucí vodou. Pro urychlení můžete použít pro uvedení vody k varu rychlovarnou konvici, ze které můžete vodu do polévky přímo přilévat.

Brambory budete v polévce vařit, dokud nezměknou. Potom přidáte kostku bujónu, česnek, majoránku a rozšlehané vejce.

Postup pro zahuštění

Jestliže má být kmínová polévka hustější, tak bude potřeba ji zahustit. Pro zahuštění kmínové polévky můžete použít vlažnou vodu s moukou. Ve sklenici vlažné vody si rozmícháte mouku, pomocí které budete polévku pomalu zahušťovat.

Polévku přiveďte k varu a za stálého míchání přilévejte vodu s moukou. S polévkou musíte pořádně a poctivě míchat, aby v ní mouka nenadělala zbytečné hrudky, které v ní nebudou vypadat ani chutnat dobře. Pro dochucení ještě můžete použít sůl a pepř.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz