Pokud patříte mezi milovníky domácí meruňkovice, tak si můžete vyzkoušet založit vlastní kvas. Musíte pro to však splňovat jeden základní předpoklad, a to mít doma na zahradě vlastní meruňky. Kvas by se měl zakládat vždy z vlastního ovoce, nikoliv z kupovaného.
Kvalitní domácí meruňkovice nedá příliš práce
Domácí meruňkovice není časově náročná a to z toho důvodu, že meruňky nejsou zrovna malé ovoce. To znamená, že budete mít bečku vždy rychle naplněnou. Meruňky sbírejte ideálně padané ze země a před hozením do sudu každou rozmáčkněte v ruce a vytáhněte pecku.
Pecka by mohla v pálence zapříčinit nahořklou dřevitou chuť, která by kazila dojem celé výsledné pálenky.
Pokud se však stane a budete mít kvas plný pecek, tak je dobré ho před cestou do palírny přelít přes síto a pecky vybrat po vykvašení.
Domácí meruňkovice by se měla zakládat najednou
Jelikož meruňky patří mezi ovoce, které rychle chytá proces kvašení, tak je dobré naplnit bečku najednou a uzavřít. Rozmačkané ovoce v bečce několikrát stlačte pomocí ruky a bečku naplňte do ¾ jejího objemu. Při kvašení totiž bude kvas zvedat svůj objem a mohl by z bečky přetéct.
Naplněnou bečku kvasu umístěte na stinné místo, kde se teplota pohybuje okolo osmnácti stupňů. Teplota by neměla nikdy spadnout pod patnáct stupňů, protože pod touto teplotou začínají umírat kvasinky a zarazíte tak proces kvašení. Naopak ani vyšší teplota procesu kvašení moc nesvědčí.
Do bečky na kvas dávejte jen pěkné meruňky
Do každého kvasu patří jen zdravé ovoce, nesmí mít plísně ani hnilobu. To vše totiž potom poznáte na chuti pálenky.
Existuje na to celkem jednoduché pravidlo. Do bečky dávejte jen ovoce, které uznáte za vhodné pro sebe ke snědku. Pokud posbíráte ovoce, které je špinavé například od hlíny nebo trávy, tak je potřeba ho očistit stejným způsobem, a to jakoby mělo jít ovoce právě na talíř.