Domácí mandlový likér. Jak ho vyrobit doma? Udělejte si pohodové Vánoce

mandlový likér
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Udělat si na Vánoce domácí mandlový likér, není téměř nic složitého. Právě vánoční svátky jsou ideálním obdobím na výrobu domácího likéru, který můžete podávat své rodině nebo známým, co vás během svátečních dnů navštíví. Mandlový likér je navíc velmi jemný a chuťově hodně výrazný.

Domácí mandlový likér

Na domácí mandlový likér budete potřebovat dvě plechovky kondenzovaného mléka, půl litru plnotučného mléka, láhev rumu, balíček mandlového pudinku, lžičku mandlového aroma a 40 gramů cukru.

Je dobré si před přípravou kondenzované mléko vytáhnout z lednice, pokud ho tam skladujete. To stejné platí i u mléka a rumu. Vše by mělo mít pokojovou teplotu, aby mohlo dojít ke správnému spojení a promíchání všech surovin.

Jak vyrobit mandlový likér?

Mandlový likér vyrobíte už velice jednoduše. Přichystáte si velkou mísu a ruční mixér. Vezmete kondenzované mléko a ponoříte ho neotevřené v plechovce do vody, kterou potom budete minimálně 20 minut vařit. Po dvaceti minutách plechovku opatrně vytáhněte, otevřete a mléko vylijte do misky.

Do misky potom přidejte i zbývající suroviny z receptu a začněte pomocí ručního mixéru míchat. Míchejte tak dlouho, dokud likér nebude jemné konzistence a nezačne vám v misce pěnit.

Jakmile budete mít vše promícháno, tak likér nalijte do hrnce a začněte pomalu zahřívat. Za mírného probublávání vařte asi 30 minut a pak nechte pozvolna vychladnout.

Likér je důležité správně skladovat

Jelikož likér obsahuje mléko, tak je potřeba ho správně skladovat, a to ideálně v lednici. Likér vám v lednici i otevřený vydrží klidně měsíc. Pokud ho budete chtít mít venku, tak ho spotřebujte maximálně do týdne.

Ideální jsou na skladování uzavíratelné sklenice, které mají u zátky gumu, která sklenici při zavření zatěsní. Sklenice by měla být před nalitím likéru dokonale čistá a suchá. Proto je dobré si sklenice připravovat minimálně den předem, aby byl čas na její pořádné vysušení. Sklenici nenechávejte zbytečně dlouho otevřenou, aby z ní nevyprchalo krásné mandlové aroma.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz