Domácí hořčice se dá vyrobit docela snadno a v krátkém čase. Stačí na to mít doma správné suroviny a znát ten správný postup. Použít ji můžete jako běžnou hořčici, kterou kupujete. Jen s tím rozdílem, že domácí hořčice bude přesně podle vašich představ.
Z čeho se dělá domácí hořčice?
Domácí hořčice se vyrábí z hořčičného semínka, které běžně seženete v potravinách mezi ostatním kořením. Používá se například při nakládání utopenců. Dále budete potřebovat 0,5 litru octa a cukr. Pokud chcete mít jemnější hořčici, tak můžete použít vinný ocet místo klasického.
Před výrobou domácí hořčice musíte nechat ocet svařit a potom ho nechat vychladit. Proto je potřeba s tímto krokem počítat dostatečně předem. Ocet je velmi aromatický, takže ho můžete nechat vychladnout klidně přikrytý pokličkou venku.
Výroba domácí hořčice
Jakmile budete mít svařený a vychladnutý ocet, tak si v mixéru umelete hořčičná semínka, která smícháte podle chuti s cukrem a částí vychladnutého octa. Z tohoto mixu musí vzniknout hustá pasta. Použít můžete i mlýnek.
Pastu dejte následně do lednice na cca 2 hodiny a potom přidejte ocet tak, aby měla výsledná hořčice požadovanou konzistenci. Takto připravená hořčice se potom dá do lednice ztuhnout a asi za hodinu ji můžete normálně používat.
Doma vyrobená hořčice vám vydrží klidně půl roku v uzavřené sklenici. Jako na každé hořčici se bude na jejím povrchu tvořit voda, kterou před použitím můžete odlít nebo promíchat celý obsah hořčice.
Díky křenu může mít hořčice větší říz
Jelikož si budete připravovat hořčici doma, tak záleží jen na vás, jak moc bude výrazná. Čím více semínek přidáte, tak tím bude hořčice výraznější. Pokud chcete udělat hořčici pořádně silnou, můžete do ní při výrobě nastrouhat křen.
S křenem to nemusíte přehánět, protože ho můžete do hořčice přidat i kdykoliv později. Stačí ho nastrouhat na co nejjemnější kousky a vmíchat do hořčice.