
Domácí droždí je alternativou kupovaného droždí, které běžně seženete v supermarketu. Co ale dělat, když zrovna nemáte cestu do obchodu nebo je droždí všude vyprodané? Můžete si vyrobit snadno a rychle domácí droždí za pár korun, které poslouží stejně dobře jako to kupované s výhodou toho, že budete na 100 procent vědět, co obsahuje.
Na co se domácí droždí používá?
Domácí droždí se používá stejným způsobem jako to, co můžete koupit v obchodě. Můžete si z něj vytvořit kynuté těsto, které se dá použít k pečení buchet, chleba nebo běžného pečiva.
Droždí se nemusí používat jen pro pekařský účel, se kterým je tak neodmyslitelně spojovaný. Domácí droždí můžete použít i k výrobě pomazánky, polévky nebo pleťové masky.
Jak vyrobit domácí droždí?
Na výrobu droždí vám postačí suroviny, které máte určitě doma. Droždí si můžete vyrobit za pomoci brambor, vody, piva a cukru. Na jeho výrobu budete potřebovat půl kila brambor, 60 g cukru, 2 lžíce piva a trochu cukru.
Brambory uvaříte ve slupce doměkka a oloupete. Potom je vložíte do kuchyňského mixéru a budete přidávat vodu, dokud z nich nevznikne hustá kaše. V trošce vody rozmícháte 60 g cukru a přidáte tuto sladkou vodu k již vzniklé bramborové kaši.
Celou směs promícháte a necháte odstát na teplém místě. Jakmile se pořádně celá směs prohřeje, tak přidáte dvě lžíce piva a necháte 24 hodin odpočívat.
Rozdíl od kupovaného droždí je, že tohoto droždí budete muset použít víc. Před použitím kousek odeberete a smícháte s vodou. Směs budete používat v kombinaci 1:1 s vodou.
Jak množit kvasnice?
Pokud máte doma kupovanou kostku droždí, tak můžete kvasnice množit. Postačí k tomu ¼ kg brambor, 30 g cukru, 30 g hladké mouky, voda a třetina kostky droždí. Postup je stejný, oloupané brambory smícháte s cukrovou vodou, moukou a přidáte rozdrobené kvasnice.
Celou směs promíchejte a nechte odstát. Potom je dáte na chladnější místo, kde kvasnice vydrží klidně další 4 dny.