Udělat si domácí dalamánek v troubě není složité. Pokud máte zkušenosti s pečením domácího chleba, tak je to opravdu hodně, ale hodně podobné. Potřebovat budete i téměř totožné suroviny, až na menší rozdíl v použité mouce.
Co budete potřebovat?
Na domácí dalamánek budete potřebovat olej, sůl, ocet, droždí, hladkou mouku, vodu, hnědý cukr, kmín, žitnou chlebovou mouku a pšeničnou chlebovou mouku. Do 300 ml vlažné vody s 1 lžičkou cukru vložte kvasnice a pořádně rozmíchejte.
Kvasnice s cukrem nechte chviličku odstát a připravte si další suroviny do misky, kde budete míchat těsto, které tam potom necháte kynout.
Do misky přidejte 2 lžičky oleje, 2 lžičky soli, 1 lžíci octa, 100 g hladké mouky, 1 lžičku hnědého cukru, 2 lžičky kmínu, 200 g žitné chlebové mouky a 200 g pšeničné chlebové mouky.
Jak udělat domácí dalamánky
Navážené suroviny v misce smíchejte s droždím rozpuštěným ve vodě a začněte zpracovávat těsto. Těsto musíte opravdu dobře promíchat, aby došlo ke spojení všech surovin v misce. Pak ho odstavte někam na teplé místo přikryté čistou utěrkou a nechte cca hodinu v klidu těsto kynout.
Jakmile vám těsto dostatečně vykyne, tak ho rozdělte na 12 stejných dílů, ze kterých uplácáte tvary dalamánků. Pokud chcete dalamánky menší, tak si těsto rozdělte na více menších kousků. Vypracované dalamánky skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
A šup s nimi trouby
Do předehřáté trouby vložte dalamánky položené na pečícím papíru a pečte po dobu přibližně 18 minut. Po 18 minutách pak dalamánky vytáhněte a potřete je rozšlehaným bílkem.
Potřené dalamánky posypte solí a kmínem a vložte je zpátky do trouby na dalších asi 5 minut. Po 5 minutách dalamánky na plechu vytáhněte a zakryjte utěrkou, pod kterou necháte dalamánky v klidu vychladnout.
Pokud nemáte doma bavlněnou utěrku, tak skvěle postačí i klasické papírové kuchyňské utěrky. Vaše upečené dalamánky vám doma vydrží čerstvé zhruba dva dny, než začnou přirozeně tvrdnout.