Domácí brambůrky z čerstvých brambor. Jak si je doma připravit a správně usmažit

domaci bramburky z brambor
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Máte rádi čerstvě usmažené brambůrky, které nabízejí některé restaurace či hospody? Není to nic složitého, na co byste museli nutně chodit do restaurace. Tuto pochoutku si můžete snadno připravit i sami doma.

Domácí brambůrky krok za krokem

Pro domácí brambůrky se snažte vybírat takové brambory, které jsou plus minus stejné svým průměrem. Před přípravou musíte brambory na brambůrky nejprve dokonale očistit. Pro lepší chuť brambůrek ponecháme na bramborách i jejich slupku.

Příprava

Brambory necháte okapat a pomalu začnete krájet na jednotlivé plátky. Jeden plátek by měl mít cca 2 – 3 mm. Snažte se krájet plátky co nejvíce přesně. Pokud budete mít každou brambůrku jinak širokou, bude jejich smažení obtížnější.

Nakrájené plátky uchovávejte až do smažení ve vodě tak, aby nedocházelo ke zčernání jednotlivých plátků. Těsně před smažením bude potřeba brambůrky z vody vytáhnout a nechat pořádně okapat. Nikdy nedávejte přímo vytažené brambůrky z vody hned do oleje.

Dochucení

Okapané brambůrky nasolíte a pořádně promnete tak, aby se sůl dostala poctivě na všechny plátky brambůrků.

Pokud máte rádi pálivé, tak můžete přidat i chilli nebo vyzkoušet netradiční variantu pepřových brambůrek.

Jak smažit brambůrky v domácím prostředí?

Domácí brambůrky můžete smažit ve fritovacím hrnci, na pánvičce nebo v troubě na velkém plechu. Nejjednodušeji se brambůrky smaží ve fritovacím hrnci, ve kterém jsou souměrně ponořeny v oleji, a tak se dělají všechny stejně.

Pokud zvolíte smažení ve fritovacím hrnci, můžete zkusit i vylepšení, ve kterém nabodnete plátky brambůrků na špejli.

brambůrky na špejli
brambůrky na špejli

Ke smažení ve fritovacím hrnci použijte klasický stolní olej, který používáte běžně ke smažení. Pokud se rozhodnete pro přípravu brambůrků na pánvičce nebo v troubě, tak můžete použít olej, sádlo nebo ztužený tuk.

Po vytažení brambůrků z fritovacího hrnce, pánve nebo plechu je vysypte do misky, která bude vyložena dostatečně savým ubrouskem, který pojme přebytečný tuk. Jakmile to bude možné, tak ochutnejte, zda jsou brambůrky dostatečně nasolené a ochucené.

Brambůrky můžete servírovat a smažit postupně. Nejchutnější jsou ještě teplé. Každý má rád domácí brambůrky trochu jinak. Někdo je bude chtít pořádně křupavé, jiný zase takové, které jsou méně usmažené a mají ještě měkký prostředek.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz