Nevíte, co s cuketou? Zkuste smaženou cuketu, která chutná podobně jako smažený květák, ale přesto jinak. Smažená cuketa je vhodná s vařeným bramborem jako plnohodnotný oběd pro celou rodinu. Trikem je, že čím menší cuketu zpracujete, tak tím lepší váš oběd bude.
Smažená cuketa není složitá na přípravu
Aby byla smažená cuketa co nejlepší, tak je ideální vybírat cuketu o průměru maximálně 6 centimetrů. Pokud už je cuketa přerostlá, tak má v sobě velká semena a někdy i dutý prostředek. Čím větší cuketa je, tak tím více je i změklá.
Cuketu je potřeba před přípravou oloupat. Skvěle na to funguje klasická škrabka, kterou používáte v kuchyni i na škrábání brambor.
Po oškrábání cuketu omyjte a začněte krájet na stejně silná kolečka o tloušťce cca 0,5 cm. Prostředek koleček, kde uvidíte semena, je potřeba vykrojit. Kolečka můžete klidně poté podle libosti překrojit i na půlku.
Nejlepší je smažená cuketa na sádle
Po vykrájení cukety je potřeba ji nasolit a nechat zhruba 10 minut v klidu. Cuketa pustí přebytečnou vodu a potom ji můžete začít obalovat. Smažená cuketa se obaluje stejně, jako když obalujete kuřecí řízek, tedy v klasickém trojobalu z vajíčka, mouky a strouhanky.
Předehřejte si pánev, kde rozpustíte dostatečnou vrstvu sádla, a můžete začít smažit. Jakmile bude mít trojobal dobrou barvu, tak cuketu sundejte z pánve. Cuketa jako taková je velmi rychle hotová, takže jde opravdu jen o usmažení trojobalu, aby dobře křupal a byl dozlatova.
K cuketě brambory na všechny způsoby
Jako příloha se ke smažené cuketě hodí brambory na všechny způsoby. Můžete připravit bramborovou kaši, hranolky, americké brambory nebo vařené brambory.
Usmaženou cuketu můžete skladovat v uzavřené nádobě. Jen je potřeba počítat s tím, že cuketa i po nasolení obsahuje stále hodně vody, která se bude v uzavřeném hrnci uvolňovat a trojobal vám při tomto skladování začne měknout.
Pokud tedy chcete cuketu udržet v dobré teplotě, předehřejte si troubu na padesát stupňů a usmažená kolečka cukety rozprostřete po plechu.