Mezi nápoje, které mají blahodárný účinek na lidský organismus, patří již od pradávna čaj. I když toto slovo používáme často pro označení ovocných a bylinných nálevů, pravý čaj se připravuje louhováním lístků čajovníku. Znáte všechny druhy čaje a víte, jaký je mezi nimi rozdíl?
Jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě
Čaj je starodávný nápoj, jenž blažil chuťové buňky obyvatel jihovýchodní Asie už ve třetím tisíciletí před naším letopočtem. Stal se významným obchodním artiklem a postupně se začal dovážet do celého světa. Dnes patří mezi nejoblíbenější nápoje vůbec.
Kvalita čaje záleží na jakosti sebraných listů z čajovníkových keřů, které se musejí sbírat v době, kdy se teprve rozvíjejí.
Jednotlivé lístky jsou od vrcholového pupenu označovány jako:
- první list – orange pekoe, který je nejbohatší na cenné látky a poskytuje nejkvalitnější čaje
- druhý list – pekoe, z něhož vzniká čaj střední jakosti
- třetí list – pekoe souchong
- čtvrtý list – souchong
- pátý list – congou
Druhy čaje
Při zpracování čajovníkových lístků se používá oxidace, která má vliv na změnu molekul vody v listu. Ruku v ruce s tímto jdou změny chuťových vlastností a zhnědnutí.
Oxidace čajových lístků probíhá do doby, než obsah vody neklesne na určitou hranici.
Podle barvy a způsobu zpracování pak dělíme čaje na bílé, zelené, polozelené nebo černé. U každého z nich se používá jiný stupeň oxidace.
Bílý čaj – bai cha
Získává se jemnou oxidací mladých lístků s malým obsahem chlorofylu.
Zelený čaj – lu cha
Používá se minimální oxidace. Během sušení na pánvích nebo napařováním se proces oxidace zastaví a listy si uchovají svěží zelenou barvu.
Polozelený čaj – oolong
Sbírají se listy v plné zralosti a na jejich zpracování se používá řízená oxidace, která je v různých fázích přerušena. Čajový nálev pak získává svou vyhlášenou vyváženu chuť.
Černý čaj
Listy čajovníky je třeba nejprve mechanicky narušit a při vysoké vlhkosti a teplotě asi 30 stupňů Celsia probíhá oxidace. Listy zhnědnou až zčernají. Tento druh čaje je nejvíce oblíbený u nás v Evropě.
Zdravotní účinky pití čaje
Čaj je oblíbený především díky své vynikající chuti. Kromě toho však má také příznivý vliv na lidský organismus.
Zelené čaje chrání před gynekologickými zhoubnými nádory, snižují hladinu cholesterolu, cukru i krevní tlak. Pomáhají také při redukci tuku a snižují únavu. Černý čaj má zase schopnost urychlovat spalování útrobního tuku a chrání před mrtvicí, rakovinou i infarktem.
A stejně jako káva má i čaj povzbuzující účinek na organismus.