Přebytek vajec je dobré zužitkovat. Jak připravit vajíčka snadno a rychle

prebytek vajec
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Někdy nastane ten okamžik, kdy se vám doma vytvoří přebytek vajec. Jak vajíčka v takovém případě vhodně využít? Připravit je můžete hned na několik způsobů. Nemusíte zůstat jen u vajíček natvrdo nebo míchaných vajec, ale můžete vyzkoušet i další vaječné pokrmy.

Jistě tedy oceníte pár rad a tipů, jak si připravit vajíčka na několik způsobů.

Jak připravit vajíčka snadno a rychle?

I když budete připravovat vajíčka obyčejným způsobem, například jako míchaná, můžete je vylepšit třeba najemno nakrájenou šunkou nebo slaninou. Do míchaných vajec můžete přidat i cibulku. Pro zkrášlení se skvěle hodí i nadrobno nakrájená pažitka.

Z vajíček můžete během chvilky vykouzlit také skvělou vajíčkovou pomazánku, která se skvěle hodí ke snídani i večeři na čerstvé pečivo. Postačí jen vajíčka, tatarská omáčka, sůl, pepř a cibule. Uvařená vajíčka smícháte s těmito surovinami a vajíčková pomazánka je na světě.

Pokud si chcete připravit vejce jako amoletu, tak postačí smíchat 3 rozšlehaná vajíčka s kousky slaniny a pažitkou. Poté přidáte sůl, pepř a můžete amoletu usmažit na pánvičce rozetřenou po celé vrstvě z obou stran. Taková amoleta je nejlepší, když je servírovaná na chlebu. Pokud ji chcete ještě více vylepšit, tak amoletu potřete hořčicí a přidejte nakrájenou cibuli. Takto naplněnou amoletu přeložte napůl a položte na krajíc chleba.

Další využití vajec

Pokud máte doma starší chleba, můžete si připravit luxusní chleba ve vajíčku, kdy postačí kousky chleba namočit do rozšlehaného vejce s pepřem a solí. Takto namočený chleba necháte okapat a usmažíte z obou stran na pánvičce.

Připravit vajíčka můžete natvrdo i naměkko. Neznáte způsob přípravy vejce naměkko? Je podobný jako vaření natvrdo. Vejce naměkko dáte až přímo do vroucí vody, kde ho necháte přesně 3 minuty a vytáhnete.

Podobně poté uvaříte i vejce nahniličko, tady je doba vaření 4 – 5 minut, jinak je postup stejný.

Nezapomeňte ani na stará dobrá volská oka. Volské oko se připravuje podobně jako vaječná amoleta. Jediný rozdíl je, že vajíčko před přidáním na pánev nerozšleháte a smažíte pouze z jedné strany.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz