Čerstvá domácí tortilla bude vždy lepší variantou pro přípravu plněných tortill než ta kupovaná. Do kupovaných tortill je totiž přidáváno spoustu éček jako jsou konzervantů pro jejich dlouhou trvanlivost. Proč si tedy neudělat zdravou tortillu bez éček?
Pokud jste milovníky plněných tortill, tak věřte tomu, že zdravé domácí tortilly dodají vašemu jídlu úplně jiný rozměr.
Domácí zdravá tortilla
Domácí tortilla se připravuje z čerstvého těsta, na které budete potřebovat:
- 1 lžičku soli
- 3 lžíce oleje
- 150 ml vlažné vody
- 2 plné hrnky hladké mouky
Tyto suroviny dáte společně do jedné mísy, ve které to vše pomocí ručního šlehače pořádně promícháte, a potom ručně vypracujete těsto.
Těsto musíte vypracovávat tak dlouho, dokud nepřestane lepit.
Jak nejlépe ohřát tortillu?
Vypracované těsto rozdělíte na 10 stejných bochánků. Každý bochánek pořádně vyválíte na pomoučeném válu. Zdravá domácí tortilla by měla být vyválena na co nejtenčí placku. Snažte se tortillu vyválet tak, aby byla ve všech místech stejně tlustá.
Tortilla se může smažit na mírné vrstvě oleje, sádle nebo úplně na sucho. Tady vždy zohledněte zkušenosti s vlastní pánvičkou. Pokud nemáte rádi mastné, tak můžete vyzkoušet smažit ji úplně na sucho.
Domácí plněná tortilla
Někdo má rád tortillu s kuřecím masem, někdo raději dává přednost vepřovému, to už je na každém z vás. Věřte ale tomu, že tato domácí tortilla bude čerstvá chutná i sama o sobě.
Nejjednodušší recept, jak si připravit plněnou domácí tortillu, je osmažit naložené kuřecí kousky masa na pánvičce a zvlášť si nachystat zeleninu. V tortille by neměl chybět salát, rajče, cibule, česnek a majonéza.
Pokud si chcete tortillu ještě více vylepšit, tak si můžete na pánvičce opražit slaninu, která tortille dodá ještě lepší chuť. Milovníci pálivějšího jídla můžou do tortill přidat sladkou chilli omáčku.
V případě, že máte doma kontaktní gril, tak můžete naplněnou tortillu ještě na chvíli ohřát. Díky tomu bude tortilla krásně teplá a křupavá.