Cuketové zelí je pochoutka: Vyzkoušejte ho místo klasického zelí

cuketové zelí
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Uvařit si cuketové zelí není rozhodně vůbec nic složitého. Pokud se vám zrovna urodí větší množství cuket a už nevíte, komu je dát, tak to může být další alternativa zpracování této velice zdravé zeleniny, která u nás roste velmi dobře až do velkých rozměrů při správné zálivce.

Co budete na cuketové zelí potřebovat?

Na zelí z cukety budete rozhodně potřebovat tyto suroviny:

    • Velkou cuketu
    • Cibuli
  • Máslo
  • Hladkou mouku
  • Ocet
  • Cukr
  • Kmín
  • Sůl

Při výběru cukety vůbec nevadí, pokud už není moc tvrdá. Ba naopak je mnohem lepší vybírat přezrálou měkčí cuketu, která se daleko lépe rozvaří a připravíte si tak pěkně měkké cuketové zelí jako přílohu k masu.

Jak uvařit cuketové zelí?

Celou cuketu musíte oloupat z její slupky, skvěle se k tomu hodí použít škrabku, díky které to budete mít rychle hotové. Pokud má cuketa velká semena, tak se jich zkuste co nejvíce zbavit. Potom musíte celou cuketu i s dužinou nahrubo nastrouhat.

Cuketu musíte pořádně osolit, aby pustila co nejvíce vody. Potom ji přes síto přecedíte a cuketu zatím odložíte. Na másle si trochu uděláte cibulku, kterou potom zasypete lžící hladké mouky a trochu osmahnete. Potom přidáte cuketu, kmín, ocet a cukr. Celou tuto směs pořádně podusíte, aby byla cuketa pořádně měkká. Cuketové zelí je velice podobné kedlubnovému nebo hlávkovému zelí, ale je však mnohem více jemné.

Jak dochutit zelí z cukety?

Každý by si měl zelí z cukety dochutit podle sebe, někdy může být takové trochu mdlé, takže můžete zkusit přidat trochu moučkového cukru, díky kterému dostane zelí mnohem lepší chuť. Stejně tak si můžete na zelí připravit ještě cibulku na tuku.

Cuketové zelí se výborně hodí jako alternativa klasického zelí, takže k němu můžete klasicky připravit vepřové maso a houskový knedlík. Stejně tak se hodí i ke sváteční kačeně nebo huse.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz