I doma si můžete připravit takovou laskominu, jako jsou pečené bramborové spirály v troubě, které můžete mít jako přílohu ke svému oblíbenému jídlu nebo i jako hlavní chod, pokud k nim přidáte například slaninu nebo kousek klobásky.
Někdo pečené bramborové spirály připravuje jen tak jako pochutinu k pivu na způsob domácích brambůrků.
Na pečené bramborové spirály toho moc potřebovat nebudete
Doma můžete pečené bramborové spirály vykrajovat pomocí speciálního vykrajovače na spirály, který koupíte v domácích potřebách za cenu okolo 200 korun nebo zvolíte klasický způsob vykrajování spirál pomocí nože. Ty však nebudou tak pěkné a úhledné jako spirály vykrojené kráječem na spirály.
Dále budete potřebovat dřevěné špejle, které si před přípravou umyjete a naolejujete. Budete potřebovat středně velké brambory, které necháte i se slupkou, kterou taktéž pořádně umyjete. Dále potřebujete olej, grilovací koření, sýr na strouhání, slaninu a klobásku nebo šunku.
Pečené bramborové spirály pečte na pečícím papíru
Ideální na přípravu spirál je pečící papír, ke kterému se spirály nepřichytí. Jakmile budete mít na špejlích nakrájené spirály, tak je pořádně roztáhněte od jednoho konce k druhému. Přidejte grilovací koření tak, aby byla posypaná každá strana brambory.
Mezery pomocí mašlovačky pořádně potřete olejem a můžete začít vkládat slaninu, klobásku nebo šunku. Pokud by někdo chtěl, může přidat i trochu cibule. Jakmile budete mít spirály naplněné podle chuti, tak je zasypte nastrouhaným tvrdým sýrem.
Při pečení nezapomínejte potírat
Celou bramborovou spirálu zasypanou tvrdým sýrem ještě jednou pořádně potřete olejem a vložte na plechu s pečícím papírem do vyhřáté trouby na 180 °C. V průběhu pečení můžete spirály kontrolovat a pravidelně po 5 minutách potírat olejem z každé strany.
Celkově se bramborové spirály pečou v troubě asi 30 minut, podle velikosti brambor. Pokud si chcete spirály připravit jako pochoutku místo brambůrků, tak můžete spirály nastrčené na špejli bez jakýchkoliv další ingrediencí ponořit na minutu do fritovacího hrnce. Potom je jen nasolíte a máte lahodné domácí brambůrky v podobě bramborových spirál.