Maso a jeho úprava: Co je důležité dodržet při vaření, dušení a pečení?

maso
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Fojtíková

Někdo si pochutná na zeleninovém salátu a o mase nechce ani slyšet, pro dalšího je maso základem jídelníčku. Sto lidí, sto chutí. Co byste měli dodržet při úpravě masitých pokrmů? Pojďme se podívat na správnou úpravu při vaření, dušení či pečení.

Při nákupu masa se řídíme hlavně tím, co chceme vařit. Něco jiného se hodí na pečení nebo dušení a jiný druh masa potřebujeme na vaření. Platí, že vepřové je tučnější než hovězí. Drůbeží obecně patří k nejsnadněji stravitelným masům.

I vařit maso je třeba umět

Záleží na tom, jestli chceme vařit maso jako přílohu k omáčce, nebo chceme mít silný masový vývar. Pravidlem je, že ho vkládáme až do vařící vody. Jinak ztrácí aromatické látky a pak není moc chutné.

Jestliže vaříte maso na polévku, zeleninu k němu přidejte až po hodině vaření, aby nebyla příliš rozvařená. Z vařeného masa můžeme připravit také hašé, nádivky, paštiky nebo pomazánky.

Jak správně dusit maso?

Dušení je oblíbenou přípravou, často se používá i pro dietní masité pokrmy. Potřebujeme nádobu s dobře přiléhající poklicí. Před samotným dušením maso naklepeme, osolíme, přidáme další koření a nejprve na tuku prudce opečeme. Tím se vytvoří ochranná vrstva, která pak nedovolí vyluhování šťávy z masa, a to je pak chutnější.

Pokud připravujeme dietní pokrm, vkládáme maso přímo na cibulku a hned zaléváme vodou nebo vývarem. Při dušení si musíme dávat pozor na to, aby se šťáva celá nevydusila a maso se nepřipálilo.

Chceme-li však mít chutnou šťávu s krásnou barvou, je mírné přiškvaření žádoucí. Šťávu zahustíme lehkým rozprášení polohrubé mouky, kterou opražíme a povaříme.

Pečení masa je nejchutnější přípravou

Maso určené k pečení většinou vykostíme. Jako u dušení ho nejprve ze všech stran opečeme, aby si uchovalo šťavnatost, pak teprve pečeme.

Vkládáme ho do předehřáté trouby. V nevyhřáté troubě se nepeče, ale dusí a ztrácí šťávu. Při pečení ho poléváme vypečenou šťávou, případně horkou vodu, kterou lijeme pod maso, nikoliv na něho.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz