Domácí bílý jogurt. Jak si ho doma vyrobit v nejvyšší kvalitě

bílý jogurt
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Bílý jogurt si doma vyrobíte tak kvalitní, jak kvalitní si seženete mléko pro jeho výrobu. Čím bude mléko, ze kterého budete vyrábět bílý jogurt, řidší, tak tím méně kvalitní jogurt vyrobíte. Pokud chcete mít pořádně hustý jogurt té nejvyšší kvality, tak je ideální si sehnat mléko přímo od krav.

Co všechno budete na bílý jogurt potřebovat?

Na bílý jogurt budete tedy potřebovat litr kvalitního mléka, 5 polévkových lžic bílého jogurtu, hrnec, větší hrnec, metličku, teploměr a sklenice na hotový jogurt.

Velice dobré je, pokud dokážete před výrobou veškeré nádobí, které by mělo přijít do styku s potravinou, vysterilizovat. Pokud nevíte, jak na to, tak věci, které to vydrží, můžete dát například vysterilizovat pomocí horkého vzduchu do trouby.

Výroba domácího bílého jogurtu

Nalijte si mléko do hrnce, kde ho budete postupně zahřívat až do mírného probublávání, a to zhruba 5 minut. Do většího hrnce si nachystejte ledovou vodu, kde můžete přidat i led.

Menší hrnec s mlékem je nutné co nejrychleji zchladit, proto ho vložíte do většího hrnce s vodou a ledem. Tento proces je důležitý pro výslednou strukturu celého jogurtu.

Mléko je potřeba při chlazení měřit teploměrem a zchladit ho na cca 40 stupňů. Do zchlazeného mléka přidejte 5 lžic jogurtu a začněte pomocí metličky prošlehávat. Jakmile budete mít jogurt správně vyšlehaný, tak vyzkoušejte jeho konzistenci.

Pokud ho chcete mít ještě více hustý, tak můžete postupně přidávat sušené mléko a vypracovávat pomocí metličky.

Domácí jogurt si můžete libovolně ochutit

Pokud chcete mít svůj jogurt ochucený, tak se k tomu výborně hodí marmeláda. Tu přidáte na dno skleniček, ve kterých budete jogurt skladovat. Potom na ni přidáte do skleniček jogurt a při otevření obsah jednoduše promícháte lžičkou.

Dobře uzavřené sklenice musíte nechat ještě zhruba 8 hodin vyzrát, a to ideálně při teplotě mezi 45 – 50 stupni. Pokud dokážete na vaší troubě nastavit 50 stupňů, tak to můžete udělat právě tam. Po této fázi je potřeba nechat jogurt vychladit a vložit do chladničky.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz