Pečené brambory na ježka jsou jednoduché na přípravu a výsledek opravdu stojí za to. Můžete hodně improvizovat a doladit si bramborovkého ježka podle chuti.
Pokud jich uděláte dostatek a přidáte k nim například šunku nebo anglickou slaninu, tak mohou být i hlavním chodem. Bramborový ježek bez masa se hodí jako ideální příloha k obědu.
Brambory na ježka
Pečené brambory na ježka se většinou připravují z větších brambor. Nejlepší je, pokud se vám podaří vybrat plus minus stejně velké brambory, aby byla potom každá brambora stejně hotová.
Brambory si před pečením na ježka musíte pořádně očistit. Podobně jako americké brambory se brambory na ježka připravují i s jejich slupkou, takže je potřeba opravdu důkladně odstranit všechny nečistoty.
Bramborový ježek jako hlavní chod
Jak již bylo zmíněno, tak brambory na ježka můžete připravit i jako hlavní chod. Vezmete si bramboru, kterou budete nařezávat po cca 3 – 4 mm, ale nerozkrojíte ji celou. Uděláte z ní v podstatě takovou harmoniku.
Rozkrojenou bramboru potřete olivovým olejem a posypete majoránkou. Do vzniklých mezírek nacpete sýr a maso podle výběru. Může to být šunka, anglická slanina, domácí klobáska nebo párek.
Vyplněné brambory dáte do pečící uzavíratelné misky a zalijete smetanou na vaření. Povrch důkladně zasypete nastrouhaným sýrem dle vašeho výběru a strčíte do předehřáté trouby na 200 °C. Péct budete po dobu 40 minut.
Výsledkem bude krásný bramborový ježek, který nejen dobře vypadá na oko, ale i pořádně zasytí, takže nepotřebujete žádnou další přílohu.
Pečené brambory na ježka jako příloha
Pokud se rozhodnete mít pečené brambory na ježka jako přílohu, tak postačí bramboru podobně očistit a nařezat. Očištěnou a nařezanou bramboru pořádně posolit, popepřit a pořádně potřít pomocí olivového oleje.
Brambory budete dělat na plechu, na kterém bude pečící papír ve vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 35 minut.
V průběhu pečení je potřeba brambory často potírat pomocí olivového oleje. Berte v úvahu zkušenosti s vlastní troubou.