Domácí klobásy jsou pochoutkou. Jak udělat domácí klobásy

Domácí klobásy
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Domácí klobásy jsou mnohem chutnější než ty kupované. Klobásky se skvěle hodí jako pohoštění pro návštěvy. Jak udělat domácí klobásy? Nemějte strach se pustit do výroby vlastní uzenářské pochoutky, mějte však na paměti, že klobásky je potřeba začít připravovat s předstihem alespoň 5 dnů od plánované konzumace.

Domácí klobásy

Domácí klobásy se neobejdou bez kvalitních surovin, tak proto nešetřete hlavně na kvalitním mase, které chcete do klobás dávat. Stejně tak musíte dbát na kvalitní dostatečně čistá střívka, do kterých budete domácí klobásy později plnit.

Na přípravu klobás budete tedy potřebovat 17 kg bůčku bez kosti, 3 kg zadního hovězího, pepř, kmín, sladkou papriku, 3 paličky česneku, pálivou papriku a vodu.

Jak udělat domácí klobásy?

Jak budete připravovat maso na klobásy, tak musíte počítat s dobou pořádného uležení minimálně 3 – 4 dny. Bůček si pomelete na hrubé šajbě a přidáte 2 dkg soli na 1 kg masa. Se solí to zbytečně nepřehánějte. Celou směs musíte dobře promíchat a vytlačit všechen vzduch.

Nádobu přikryjte alobalem a vložte do lednice na 3 – 4 dny, kde bude maso ještě nějakou dobu zrát a dobře se v něm rozloží přidaná sůl.

Po 3 – 4 dnech do nádoby přidáte rozemletý česnek, sůl, kmín a papriku. Znovu vše důkladně promícháte a přidáte studenou vodu. Na toto množství bude potřeba cca 3 – 4 litry vody podle konzistence směsi.

Plnění klobás do střev

Na hovězí maso použijete jemnější šajbu na mlýnku a přidáte zase 2 dkg soli na 1 kg masa. Znovu vše pořádně promícháte i s bůčkem a začnete plnit do pořádně čistých střívek. Naplněná střeva uložte přes noc do chladu, aby v nich maso ještě pořádně dozrálo.

Domácí klobásy budete připravovat v předem vyhřáté udírně, kde je necháte při teplotě cca 80 °C po dobu 6 hodin. Uvidíte, že takto připravené domácí klobásky budou chutnat každé vaší návštěvě.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz