Vlašský salát podle ČSN. Udělejte si tradiční vlašák kvalitně a za pár korun

vlassky salat csn
Zdroj: Pixabay
Autor: Adam Hlavatý

Vlašský salát patří mezi nejznámější české lahůdky, které mají své místo na stolech při různých příležitostech. Ať už jde o rychlou svačinu, pohoštění na oslavě, nebo klasiku z lahůdkářství, lidově známý vlašák je nesmrtelný. Jeho příprava podle československé normy (ČSN) je navíc snadná, cenově dostupná a zajišťuje skvělou chuť a kvalitu. Jak doma udělat vlašský salát tak, aby odpovídal tehdejším normám a chutnal jako tenkrát z obchodu?

Vlašský salát podle ČSN

Vlašský salát, jak ho známe dnes, má své kořeny v české kuchyni již od počátku 20. století. Za dob socialismu byla v Československu vytvořena státní norma ČSN (československá státní norma), která stanovovala přesné složení tohoto oblíbeného pokrmu.

Tyto normy byly zavedeny, aby zaručily kvalitu a konzistenci potravinářských výrobků, a právě vlašský salát podle ČSN se stal symbolem poctivé a kvalitní kuchyně.

Původní receptura zahrnovala základní suroviny, které jsou běžně dostupné a levné. Kombinace brambor, kořenové zeleniny, šunky nebo salámu, majonézy a okurek se ukázala jako dokonalá.

ČSN určovala přesné množství každé ingredience, aby byl výsledek vždy stejný – krémový, jemný a chutný. I když se dnes už normy nevyžadují, stále si můžeme připravit vlašský salát podle tohoto osvědčeného receptu.

Suroviny pro vlašský salát podle ČSN

Základem každého dobrého vlašského salátu jsou kvalitní suroviny, které zajistí autentickou chuť a tradiční kvalitu podle ČSN.

Pro přípravu budete potřebovat vařené brambory, které uvaříte ve slupce, necháte vychladnout a následně oloupete a nakrájíte na malé kostky.

Dále se do salátu přidává zelenina, konkrétně mrkev a celer. Mrkev se nakrájí na drobné kostičky a celer můžete buď nastrouhat, nebo také nakrájet.

Nedílnou součástí je také šunka nebo kvalitní měkký salám, například šunkový, který by měl být čerstvý a na malé kostičky nakrájený.

Nakládané okurky dodají jemně kyselou chuť a stejně jako ostatní suroviny se nakrájejí na drobné kousky. Malé množství jemně nakrájené cibule přidá salátu pikantní nádech.

Klíčovou složkou je poté kvalitní majonéza, která by měla mít vysoký obsah tuku a být bez zbytečných konzervantů.

Pro dochucení se do salátu přidává také trocha hořčice a octu, což zajistí jemně kyselý a osvěžující podtón. Nakonec je potřeba salát dochutit solí a pepřem podle chuti, aby byla výsledná chuť vyvážená a lahodná.

Jak udělat vlašský salát?

Připravit vlašský salát není vůbec složité, ale je důležité dodržovat pár základních kroků, aby byl výsledek dokonalý.

Nejprve si uvařte brambory ve slupce, nechte je vychladnout a poté je oloupejte. Nakrájejte je na menší kostičky. Stejným způsobem si připravte mrkev a celer.

Mrkev můžete lehce předvařit, aby byla měkčí, ale stále by měla zůstat pevná na skus. Celer můžete nastrouhat, nebo jej také nakrájet na drobné kousky.

Šunku nebo salám nakrájejte na drobné kostičky. Pokud máte raději tradičnější verzi, použijte více šunky, ale některé verze mohou obsahovat i směs salámu. Nakládané okurky také nakrájejte na drobné kostičky, které se budou dobře mísit se zeleninou.

Všechny suroviny vložte do mísy a přidejte jemně nakrájenou cibuli. V této fázi se také přidává majonéza. Buď použijte kupovanou kvalitní majonézu, nebo si připravte vlastní – stačí smíchat vaječné žloutky, hořčici, ocet a pomalu přilévat olej, dokud nevznikne hustá konzistence.

Do směsi přidejte lžíci hořčice a ocet podle chuti. Poté osolte a opepřete podle potřeby. Vše dobře promíchejte, aby se chutě propojily a salát získal jemnou a krémovou konzistenci.

Hotový salát je dobré nechat alespoň pár hodin odležet v lednici, aby se chutě dobře propojily. Vlašský salát je nejlepší, když je dobře vychlazený a odleželý.

Tipy na závěr

Při přípravě vlašského salátu je důležité, aby všechny ingredience byly nakrájené na stejné kousky, čímž se zajistí harmonická struktura. Můžete také experimentovat s různými druhy zeleniny, přidat hrášek nebo vejce, ale pokud chcete autentický vlašák podle ČSN, držte se základního receptu.

Vlašský salát je jednoduchý na přípravu a zároveň cenově velmi dostupný. S domácí verzí si můžete být jisti, že jíte kvalitní pokrm, který odpovídá tradicím české kuchyně. Takže neváhejte a připravte si tento klasický salát podle osvědčené receptury – výsledkem bude chutná a poctivá pochoutka.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz