Jak udělat nejlepší nudle? Naučte se trik se sáčkem

nejlepsi domaci nudle
Zdroj: Pixabay
Autor: Adam Hlavatý

Domácí nudle jsou skvělým doplňkem do polévek a jejich příprava není tak složitá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Ať už připravujete český vývar nebo vietnamskou polévku pho, nudle dodají pokrmu tu správnou konzistenci a chuť. Následující postup vám ukáže, jak snadno vytvořit domácí nudle pomocí jednoduchých ingrediencí a praktického triku s igelitovým sáčkem.

Co potřebujete k přípravě těsta?

Základními surovinami pro těsto na domácí nudle jsou mouka, voda, vejce a sůl. Je možné do těsta přidat i různé koření, jako je například česnekový prášek nebo kurkuma, pokud chcete nudlím dodat speciální příchuť.

Kromě surovin budete potřebovat několik základních kuchyňských nástrojů: mísu na míchání, váleček na těsto a ostrý nůž na krájení nudlí.

Postup začíná smícháním všech ingrediencí v míse. Pokud těsto vyjde příliš suché a drobivé, přidejte trochu vody. Naopak pokud je příliš lepkavé, lehce jej posypte moukou. Výsledkem by mělo být pružné těsto, které se snadno vyválí do tenkého plátu.

Trik se sáčkem

Jakmile těsto vyválíte a nakrájíte na nudle podle své libosti, přichází na řadu chytrý trik se sáčkem. Tento krok není běžně známý, ale dokáže zlepšit konečný výsledek.

Vezměte nudle a vložte je do uzavíratelného igelitového sáčku. Důležité je sáček pevně uzavřít, aby se dovnitř nedostala vlhkost nebo vzduch. Sáček s nudlemi uložte nakonec do lednice na přibližně 30 minut.

Chladná teplota pomůže těstu ztuhnout a dodá nudlím lepší konzistenci při vaření. Tento proces zajistí, že se nudle při vaření nerozpadnou a udrží svůj tvar i po delším vaření v polévce.

Vaření nudlí

Jakmile si nudle odpočinuly v lednici, můžete je rovnou přidat do polévky.

Klíčem k úspěchu je správná teplota. Polévka by měla probublávat na mírném varu, ne však prudce vřít. Pokud je polévka příliš horká, nudle mohou změknout a rozpadnout se, což by mohlo ovlivnit texturu celé polévky.

Obecně platí, že se nudle vaří přibližně 10 minut, v závislosti na jejich tloušťce a velikosti.

Pokud připravujete polévku na více porcí, které budete podávat později, je možné nudle předvařit a přidat je do talíře těsně před nalitím horké polévky. To zajistí, že si nudle udrží svoji pevnost a nebudou příliš nasáklé vodou při skladování v lednici.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz