Mezi fastfoody si své místo i u nás vydobyl kebab – kousky pečeného masa v pita chlebě, vše doplněné čerstvou zeleninou a dresinkem. Domácí kebab si můžete připravit také sami. Není to příliš složité, když dodržíte náš postup. Vyzkoušejte a uvidíte, že si určitě pochutnáte.
Zahraniční recept v české kuchyni
Zvykli jsme si na to, že je ve větších městech jsou fastofoody s kebabem hned po ruce. Nemáte-li zrovna chuť na párek v rohlíku nebo hamburger, tak kebab vás určitě zasytí. A přitom vás ani nebude moc stát. Kebab u nás zdomácněl a dostal se i do naší kuchyně jako jeden z receptů, které si lze připravit v domácích podmínkách. Dokonce si můžete upéct i originální pita chléb, do kterého pak domácí kebab zabalíte.
Na kebab budete potřebovat:
- 500 g kuřecího masa
- 5 lžic koření gyros
- 5 lžic rostlinného oleje
- 3 lžíce majonézy
- 1 lžíce kečupu
- 1 červená paprika
- 1 malá cibule
- sůl a pepř.
Postup přípravy kebabu:
- Kuřecí maso omyjeme a nakrájíme na proužky.
- Do oleje přidáme koření gyros a zamícháme. Pak v této směsi obalíme kousky kuřecího masa. Maso necháme přes noc marinovat.
- Na druhý den maso napícháme na jehlu nebo špejli a doměkka upečeme v troubě, již jsme vyhřáli na teplotu 180 stupňů Celsia.
- Vyrobíme si dresink z majonézy, kterou jsme ochutili kečupem.
- Vezmeme pita chléb, navršíme na něho upečené kuřecí maso, nakrájenou cibuli a papriku a dresink.
- A můžeme podávat.
Pita chléb
Domácí kebab bude určitě výborně chutnat s doma připraveným pita chlebem, jenž je tradičním jídlem v zemích Blízkého Východu a Středozemí. Peče se z mouky a kvasnic a má tvar placky.
Na přípravu pita chleba budeme potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 21 g kvasnic
- 250 ml vody
- 1 lžička soli
- špetka cukru
Postup přípravy pita chleba:
Do mísy rozdrobíme kvasnice, posypeme cukrem a počkáme, až se roztečou. Pak je zalijeme 3 lžícemi vlažné vody a posypeme lžící mouky a v teple necháme vzejít kvásek.
- Do vzešlého kvásku přidáme mouku, zbytek vody, směs osolíme a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěnu mísy ani na vařečku.
- Těsto dáme do tepla kynout.
- Jakmile je těsto vykynuté, rozdělíme ho na čtyři části, z nichž vytvarujeme placky.
- Placky dáme na plech na pečicí papír a ještě necháme asi 10 minout dokynout.
- Pak placky upečeme dozlatova v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia asi po dobu 10 minut.