Domácí kebab: Recept jako z oblíbeného fast foodu

domácí kebab
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Fojtíková

Mezi fastfoody si své místo i u nás vydobyl kebab – kousky pečeného masa v pita chlebě, vše doplněné čerstvou zeleninou a dresinkem. Domácí kebab si můžete připravit také sami. Není to příliš složité, když dodržíte náš postup. Vyzkoušejte a uvidíte, že si určitě pochutnáte.

Zahraniční recept v české kuchyni

Zvykli jsme si na to, že je ve větších městech jsou fastofoody s kebabem hned po ruce. Nemáte-li zrovna chuť na párek v rohlíku nebo hamburger, tak kebab vás určitě zasytí. A přitom vás ani nebude moc stát. Kebab u nás zdomácněl a dostal se i do naší kuchyně jako jeden z receptů, které si lze připravit v domácích podmínkách. Dokonce si můžete upéct i originální pita chléb, do kterého pak domácí kebab zabalíte.

Na kebab budete potřebovat:

  • 500 g kuřecího masa
  • 5 lžic koření gyros
  • 5 lžic rostlinného oleje
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 červená paprika
  • 1 malá cibule
  • sůl a pepř.

Postup přípravy kebabu:

  • Kuřecí maso omyjeme a nakrájíme na proužky.
  • Do oleje přidáme koření gyros a zamícháme. Pak v této směsi obalíme kousky kuřecího masa. Maso necháme přes noc marinovat.
  • Na druhý den maso napícháme na jehlu nebo špejli a doměkka upečeme v troubě, již jsme vyhřáli na teplotu 180 stupňů Celsia.
  • Vyrobíme si dresink z majonézy, kterou jsme ochutili kečupem.
  • Vezmeme pita chléb, navršíme na něho upečené kuřecí maso, nakrájenou cibuli a papriku a dresink.
  • A můžeme podávat.

Pita chléb

Domácí kebab bude určitě výborně chutnat s doma připraveným pita chlebem, jenž je tradičním jídlem v zemích Blízkého Východu a Středozemí. Peče se z mouky a kvasnic a má tvar placky.

Na přípravu pita chleba budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 21 g kvasnic
  • 250 ml vody
  • 1 lžička soli
  • špetka cukru

Postup přípravy pita chleba:

Do mísy rozdrobíme kvasnice, posypeme cukrem a počkáme, až se roztečou. Pak je zalijeme 3 lžícemi vlažné vody a posypeme lžící mouky a v teple necháme vzejít kvásek.

  • Do vzešlého kvásku přidáme mouku, zbytek vody, směs osolíme a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěnu mísy ani na vařečku.
  • Těsto dáme do tepla kynout.
  • Jakmile je těsto vykynuté, rozdělíme ho na čtyři části, z nichž vytvarujeme placky.
  • Placky dáme na plech na pečicí papír a ještě necháme asi 10 minout dokynout.
  • Pak placky upečeme dozlatova v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia asi po dobu 10 minut.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz