Chcete uvařit dobrou česnečku k obědu? Považujete poctivou polévku jako základ každého dobrého jídla? Potrpíte si na polévky každý den nebo jen o víkendech? Pojďme se společně podívat jak si připravit poctivou česnečku.
Co potřebuji na dobrou česnečku?
Základní surovinou pro dobrou česnečku je samozřejmě kvalitní česnek. Česnek si můžete vypěstovat vlastní nebo si ho můžete koupit na trhu nebo v obchodě. Množství česneku vždy počítejte podle kvality česneku, a také podle toho pro koho česnečkou vaříte.
Pokud připravujete česnečku pro rodinu, kde jsou malé děti, tak určitě zvolte menší poměr česneku. Pokud už máte v rodině větší děti, tak se nemusíte bát přidat větší množství. U dětí může větší množství česneku způsobovat bolesti břicha.
Pro dobrou česnečku potřebujete kromě česneku také cibuli, vodu, majoránku, vajíčka, sůl, pepř, tuk, brambory, šunku v celku a vývar nebo bujón.
Jak na dobrou česnečku?
Pro přípravu poctivé česnečky si připravte oloupaný česnek, který následně protáhnete lisem na česnek, nebo ho můžete nastrouhat. Oloupejte si dostatečné množství cibule, kterou nakrájíte na kostičky. Dále si připravte rozšlehaná vajíčka.
Připravte si pro dobrou česnečku dostatečně velký hrnec, ve kterém ji budete připravovat. Na dno hrnce přidejte dostatečné množství tuku, oleje nebo sádla, na kterém připravíte cibulku. Až bude cibulka dostatečně hotová, podlijete ji vodou. Pro urychlení je lepší přidávat už vařící vodu například z rychlovarné konvice. Pokud máte připravený pro česnečku vývar, tak místo vody použijete vývar.
Dále přidáte brambory, které budete vařit až do změknutí. Během vaření brambor v polévce postupně přidáte sůl a pepř. Až budete mít brambory dostatečně hotové, tak přidáte šunku nakrájenou na kostičky a majoránku. Vše ještě chvilku povaříte, ztlumíte si vařič a budete za stálého míchání přidávat vejce. Prolisovaný nebo nastrouhaný česnek do polévky přidejte, až přestane polévka vařit, a odstavte ji z plotny.
Co servírovat k poctivé česnečce?
Každý má rád dobrou česnečku s jinou přílohou. Někdo si k ní zakusuje pečivo, někdo má rád opečené krutony, které si přidává průběžně do polévky. Pokud nechcete krutony kupovat už hotové, můžete si nakrájet chleba na kostičky, a krutony si připravit doma na pánvičce.
Jestli chcete svoji dobrou česnečku vyšperkovat, můžete na dno talíře nastrouhat tvrdý sýr. Ten můžete do polévky přidávat i nakrájený na kostičky.
Poměr surovin si musí každý vyzkoušet sám. Někde v receptu najdete, kolik máte přidat soli nebo kolik máte přidat pepře nebo vajec na určité množství vody. Jak už bylo v začátku zmíněno, tak každý má rád dobrou česnečku jinak, takže nejlepší je si to vyzkoušet, a v budoucnu přidávat poměr surovin podle sebe.