Vyzkoušejte roládu z vajíček. Netradiční recept, kterým obohatíte své vaření

vajecna rolada
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Šmídová

Vajíčka patří mezi odborníky jako tzv. zlo, potažmo jídlo, které se vlastně nehodí jíst, jelikož obsahuje hodně cholesterolu, což může vést ke zdravotním problémům. Je pravda, že po pozření vajec se může dostavit též žlučníkový záchvat, ovšem to by jich muselo být deset a více. Když se jedí s mírou a dobře připravená, tak je to v pořádku. Dnes se podíváme na speciální vaječnou roládu. Všichni určitě znají klasické masové druhy, ale tohle bude o něčem jiném. Samozřejmě bude třeba vajíček, zhruba tak šest na tuhle roládu. Nicméně začínat se bude zeleninou, kterou si musíme nejprve ogrilovat. Takže se na to tedy podíváme.

Vajíčka jako součást rolády

Červenou papriku si tedy očistíme, umyjeme a nakrájíme na široké proužky. Kdo chce mít více papriky, dá si tam kolik uzná za vhodné, kdo méně, to samé. Plech si vymažeme olejem a proužky papriky na něj položíme slupkou nahoru. Shora se budou grilovat tak dlouho, dokud nenaskočí na slupce tzv. puchýře. Když tomu tak je, vyndají se z grilu a přikryjí navlhčenou utěrkou.

Slupka se následně stáhne a proužky papriky se vrátí na plech, kde je potřeme olejem, osolíme a kdo chce může opepřit. Cibuli a česnek oloupeme, umyjeme, na jemno nasekáme a přidáme k proužkům papriky. Pečeme v troubě asi tak 10 minut při 200 stupních Celsia.

A jdeme na vajíčka

Vajíčka si v misce smícháme s hladkou moukou a tvarohovým sýrem. Ten si každý vybere podle sebe. Přidáme bylinky podle vlastního výběru, osolíme a opět kdo chce, může i opepřit. Tuto směs promícháme a na pánvi si rozpálíme olej. Vaječnou směs na něj vylijeme a zhruba 7 minut opékáme.

Zespodu by měla být lehce zlatavá. Vaječnou omeletu si přendáme na talíř, přikryjeme druhým talířem, obrátíme a omeletu vrátíme na pánev opéct z druhé strany. Tento typ se uvádí vesměs pro ty, kteří si netroufají omeletu tzv. hodit ve vzduchu.

Roláda jde do finiše

Na omeletu rovnoměrně rozložíme paprikové proužky se směsí cibule a česneku a vše srolujeme. Roláda takto připravená se nyní nakrájí na širší kousky podobně jako je tomu například u závinu. Kdo by si k ní chtěl ještě něco dotvořit, může se podávat se salátem, rajčaty a případně i bylinkami.

Může se jíst jak teplá ,tak i studená. Někdo namítne, že je to jen  srolovaná omeleta, ovšem proti gustu žádný dišputát, jak se říká.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz