Zelníky: Sladká dobrota ze zelí podle receptu našich prababiček

zelníky
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Fojtíková

V minulosti si kuchařky musely umět poradit a vařit z toho, co dům dal. Zelí bývalo vždy po ruce a zelníky jsou opravdu moc dobré.

Jestli přemýšlíte, jakou nádivkou byste mohli tentokrát naplnit kynuté buchty, tak máme pro vás tip. Vyzkoušejte tu z čerstvého zelí. Připravovali ji již kuchařky v době, kdy žila Magdalena Dobromila Rettigová. Zelníky není složité připravit a pochutná si na nich každý, kdo má rád sladké.

Proč nádivku právě ze zelí?

Za prvé zelí patří k těm levnějším druhům zeleniny, takže její nákup nezatíží rodinný rozpočet. V současné době, kdy koronavirová pandemie zdražuje i ovoce a zeleninu, se bude hodit recept na levný pokrm. Za druhé je zelí velmi zdravé. Obsahuje významné procento vitamínu C, dále pak vitamíny E, a B6. Bohaté je také na draslík, fosfor, mangan a vápník, karoten, vlákninu, riboflavin, niacin a bílkoviny. Jak je vidět, je toho v zelí opravdu hodně, co je lidskému organismu prospěšné.

Zelníky podle prababičky

V minulosti si kuchařky musely umět poradit a vařit z toho, co dům dal. Zelí bývalo vždy po ruce, takže se z něho naučily připravovat nejen slané, ale také sladké pokrmy. A jaká je to bašta!

Na kynuté těsto budete potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru
  • 50 g tuku (Hera)
  • 15 g kvasnic
  • 2 žloutky
  • špetku soli
  • 1/8 mléka

Příprava těsta:

  • Nejprve si uděláme kvásek. Do mísy rozdrobíme kvasnice, přidáme 2 lžičky cukru, 2 lžičky mouky a 2 lžíce vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
  • Pak přisypeme mouku a zbytek cukru, přidáme 2 žloutky, špetku soli, rozpuštěný tuk a vlažné mléko.
  • Ze směsi vypracujeme těsto, aby bylo hladké a nechytalo se při mísení vařečky.
  • Těsto dáme kynout na teplé místo.

Příprava nádivky:

  • Asi 250 g zelí nastrouháme a na másle podusíme doměkka.
  • Osladíme, přidáme vanilku (případně vanilkový cukr), možno také zahustit vanilkovým pudingem.
  • Nádivka by měla být hustá a studená, až jí budeme plnit buchty.

Postup práce:

  • Z vykynutého těsta lžící ukrojíme jednotlivé kousky, které mezi prsty vytáhneme, abychom je mohli naplnit nádivku.
  • Na každý kousek těsta dáme nádivku a zabalíme.
  • Můžeme je potom poklást na pečicí papír v hlubším plechu nebo brutvanu. Jednotlivé kousky pomažeme rozpuštěným tukem – například Herou.
  • A dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia.
  • Po 10 minutách teplotu snížíme na 180 stupňů Celsia a zelníky dopečeme asi 20 až 25 minut.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz