V minulosti si kuchařky musely umět poradit a vařit z toho, co dům dal. Zelí bývalo vždy po ruce a zelníky jsou opravdu moc dobré.
Jestli přemýšlíte, jakou nádivkou byste mohli tentokrát naplnit kynuté buchty, tak máme pro vás tip. Vyzkoušejte tu z čerstvého zelí. Připravovali ji již kuchařky v době, kdy žila Magdalena Dobromila Rettigová. Zelníky není složité připravit a pochutná si na nich každý, kdo má rád sladké.
Proč nádivku právě ze zelí?
Za prvé zelí patří k těm levnějším druhům zeleniny, takže její nákup nezatíží rodinný rozpočet. V současné době, kdy koronavirová pandemie zdražuje i ovoce a zeleninu, se bude hodit recept na levný pokrm. Za druhé je zelí velmi zdravé. Obsahuje významné procento vitamínu C, dále pak vitamíny E, a B6. Bohaté je také na draslík, fosfor, mangan a vápník, karoten, vlákninu, riboflavin, niacin a bílkoviny. Jak je vidět, je toho v zelí opravdu hodně, co je lidskému organismu prospěšné.
Zelníky podle prababičky
V minulosti si kuchařky musely umět poradit a vařit z toho, co dům dal. Zelí bývalo vždy po ruce, takže se z něho naučily připravovat nejen slané, ale také sladké pokrmy. A jaká je to bašta!
Na kynuté těsto budete potřebovat:
- 250 g polohrubé mouky
- 50 g cukru
- 50 g tuku (Hera)
- 15 g kvasnic
- 2 žloutky
- špetku soli
- 1/8 mléka
Příprava těsta:
- Nejprve si uděláme kvásek. Do mísy rozdrobíme kvasnice, přidáme 2 lžičky cukru, 2 lžičky mouky a 2 lžíce vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
- Pak přisypeme mouku a zbytek cukru, přidáme 2 žloutky, špetku soli, rozpuštěný tuk a vlažné mléko.
- Ze směsi vypracujeme těsto, aby bylo hladké a nechytalo se při mísení vařečky.
- Těsto dáme kynout na teplé místo.
Příprava nádivky:
- Asi 250 g zelí nastrouháme a na másle podusíme doměkka.
- Osladíme, přidáme vanilku (případně vanilkový cukr), možno také zahustit vanilkovým pudingem.
- Nádivka by měla být hustá a studená, až jí budeme plnit buchty.
Postup práce:
- Z vykynutého těsta lžící ukrojíme jednotlivé kousky, které mezi prsty vytáhneme, abychom je mohli naplnit nádivku.
- Na každý kousek těsta dáme nádivku a zabalíme.
- Můžeme je potom poklást na pečicí papír v hlubším plechu nebo brutvanu. Jednotlivé kousky pomažeme rozpuštěným tukem – například Herou.
- A dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia.
- Po 10 minutách teplotu snížíme na 180 stupňů Celsia a zelníky dopečeme asi 20 až 25 minut.