Smetana je úžasná pochoutka, ale i výborná pro zdraví

smetana
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Šmídová

Smetana, v závorce sladké a sladkosti vlastně všeobecně miluje drtivá většina lidí. Na prvním místě jednoznačně vévodí čokoláda, minimálně tedy u žen, které milují tuto pochoutku nejvíce na světě. Mimo jiné patří i mezi afrodiziaka, ale to jen tak na okraj. Dneska to bude ale právě smetana. Ta má hodně příznivců, ale také jsou na světě i její odpůrci. Hlavně tedy ti, kteří mají v oblibě zdravou výživu, ani gram tuku, případně tzv. vegani. Pro tyto skupiny tedy dnešní recept není vůbec určený. Naopak pro milovníky smetany přichází to pravé ořechové. Bude se jednat o velmi snadný recept na přípravu, takže ho zvládne každý.

Smetana v hlavní roli

Smetana je sice hlavní přísadou, ale začíná se jinak. Nejprve si vezmeme želatinu, kterou dáme nabobtnat do vlažné vody. Ne horké, ne studené, prostě vlažné. Kdo má rád vanilkový lusk, použije ten. Podélně se rozpůlí a vyškrábe dužina. Smetanu si dáme do kastrůlku, přidáme k ní cukr a dužinu a vše spolu povaříme 15 minut.

Kdo nechce lusk, použije místo něj vanilkový cukr. Obojí je možné, není v tom problém. Po 15 minutách se smetana odstaví a vytáhne se z ní vanilkový lusk. Nyní přichází čas na želatinu. Ta se jednoduše vezme do ruky a vymačká.

Stačí naplnit a je to

Ke smetanové směsi se přidá vymačkaná želatina, která se nechá rozpustit. Nyní si vezmeme misky, které si vypláchneme studenou vodou a naplníme je tímto krémem. Záleží na každém samostatně, jestli bude tzv. stříkat od mističek krém pomocí cukrářského sáčku, či ho tam bude dávat lžičkou, každý prostě podle sebe. Takto nachystané misky se dají na 4 hodiny chladit do lednice.

Jak je opět vidět, není to nic složitého. Jediný problém by mohl nastat se želatinou. Tam by se nemusela odhadnout doba bobtnání, potažmo, když by se želatina dala do teplé vody, což ale není tento případ, tak by se rozpustila.

Vynikající pro zdraví

Smetana je vynikající potravina pro zdraví. Nyní se chytají za hlavu ti, kteří nemají rádi tuk a v žádném případě ho nekonzumují, ale v případě smetany si tím akorát škodí. Je prevencí proti chřipce, kdo má potíže se zažíváním, potažmo s trávením, tak neprohloupí, když ji bude jíst.

V Číně se z ní dokonce dělá šlehačková koupel. U nás by ji některé ženy možná použili jako zbraň na suché vlasy. No, a kdo má pihy, tak po její konzumaci by měly zmizet.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz