Roubování ovocných stromů není žádná věda. Pokud máte doma ovocný strom, kde nejste spokojeni s jeho plody, a například soused má lepší jablka, můžete si naroubovat jeho jablka na vlastní strom.
Jak na roubování ovocných stromů?
Roubování stromků zvládne i začínající zahrádkář, který bude dodržovat základní zásady. Pro roubování stromků budete potřebovat dobře vyvinutý ovocný strom, kvalitní roubovací nůž, který musí být perfektně ostrý a čistý, a část rostliny, kterou budete chtít naroubovat na vlastní strom.
Dále potřebujete zahrádkářský vosk pro zamazání všech spojů, a pevný drátek nebo igelitovou fólii k převázání spoje. Při celém procesu si dávejte pozor na čistotu nástrojů, a také všech spojů.
Nikdy nesmíte po naříznutí část stromu, na který budete roubovat nechat zaschnout. To stejné platí i u odřezku z druhého stromu, který by měl být také co nejčerstvější.
Pro roubování ovocných stromů musíte být vybaveni trpělivostí, než se roub na novém stromě řádně uchytí.
Roubování ovocných stromů krok za krokem
První věc, kterou musíte pro roubování ovocných stromů udělat, je řádně si očistit roubovací nůž, a také se ujistit, že je dokonale ostrý.
Při naříznutí nožem, který nebude dokonale ostrý by se nemuselo roubování na první pokus podařit. Vyberte si správné místo pro roubování na stromě.
Nařízněte roubovacím nožem kůru stromu, na který budete roub usazovat tak, aby byl řez co nejdelší a vytvořil takovou kapsičku, do které budete posazovat část druhého stromu.
Roub z druhého stromu nasadíte do naříznutého místa co nejvíce směrem vzhůru. Celou část kolem dokola zamažte voskem.
Takto připravený roub zamotejte pomocí fólie nebo minimálně pořádně zadrátujte. Roub by měl být usazen pevně, a nemělo by se s ním už potom hýbat.
Rady pro roubování pro úplné začátečníky
Jak už bylo několikrát zmíněno, tak pro správné roubování ovocných stromů dodržujte čistotu nástrojů i spojů. Nejlepším časem pro správné roubová je brzy z jara, těsně před tím, než se stromy začínají probouzet ze zimního spánku.
Jestli se roub řádně uchytil, poznáte podle toho, jestli na něm začnou bujet nové výrostky nebo alespoň malé lístky. Nikdy se nepokoušejte za místo, kde je roub zavedený nějakým způsobem tahat nebo ho rovnat.
Díky metodě roubování za kůru si můžete i na svém stromě vychutnávat kvalitní úrodu. Roubovat se nemusí jen ovocné stromy, ale také ovocné keře.