Citrusová kůra se dá doma využít hned na několik způsobů. V kuchyni ji můžete použít k tvorbě dalších pokrmů nebo z ní dokonce udělat domácí čistič. Pojďte se tedy podívat na pár nápadů, jak citrusovou kůru využít.
Citrusovou kůru můžete použít jako citrusovou strouhanku
Pomocí jemného struhadla citrusovou kůru nastrouhejte a můžete ji pak používat jako přísadu do různých receptů na pečení nebo s ní posypávat různé vhodné pokrmy.
Citrusová kůra, která je nastrouhaná, se dá skvěle uchovávat k dalšímu použití v mrazáku, kde si ji dáte do misky a v případě potřeby si vždy kousek rozmrazíte a použijete k dalšímu zpracování.
Citrusový olej
Nastrouhanou citrusovou kůru je možné využít také jako přísadu do olivového oleje, kdy do litru olivového oleje přidáte 4 kávové lžičky nastrouhané citronové kůry a necháte týden vyluhovat.
Potom olej přecedíte a máte připravený perfektní citronový olivový olej, který můžete různě využít k dochucení pokrmů.
Citrusovou kůru využijete i na citronový pepř
Chcete si doma vyrobit vlastní citronový pepř? Není nic jednoduššího, než si nastrouhat kůru z několika citronů a smíchat ji zhruba s váhově stejným množstvím kuličkového pepře.
Citronovou kůru s pepřem vložíte do trouby usušit a směs poté vložíte do elektrického sekáčku a vše pořádně rozmixujte.
Pepř je dobré uchovávat v uzavíratelném sáčku, aby zbytečně nevysychal nebo naopak nenatáhl okolní vlhkost.
Domácí čistič z citrusů
Pokrmů už bylo dost, tak se můžete pustit i do výroby citrusového domácího čističe. Jeho výroba je opravdu velmi jednoduchá. Základní složkou čističe jsou citrusové slupky a ocet. Ocet je sám o sobě velmi dobrý čistič, jen docela zapáchá.
Proto si do zavařovací sklenice dejte ocet a slupky z citronu nebo pomeranče a sklenici zavařte. Nechte sklenici stát po dobu dvou týdnů a potom ji otevřete. Ocet a citrusové slupky přecedíte a máte vyrobený dokonale vonící domácí čistič, se kterým se můžete pustit do úklidu všech povrchů.