Rozmrazování masa – nejčastější chyby, které děláte

zmrazene maso
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Každý z nás někdy potřebuje rozmrazit maso. Málokdo ale ví, jak to udělat správně, aby nedocházelo ke snižování jeho kvality. Obecně platí pravidlo, čím delší rozmrazování, tak tím je to pro maso šetrnější. Někdy je ale prostě potřeba maso rozmrazit rychle.

Jak rychle rozmrazit maso?

Chtít rozmrazit rychle maso je už samo o sobě velkou chybou, ale pokud není jiné možnosti, tak to můžete udělat v podstatě dvěma způsoby.

Teplá voda

Ten pomalejší je ponořit maso do vlažné vody, kdy běžné balení kuřecích řízků rozmrazíte zhruba do jedné hodiny.

Během rozmrazování se bude přirozeně voda od masa ochlazovat, takže ji můžete v průběhu rozmrazování několikrát vyměnit za teplejší nebo jednoduše teplejší vodu přilévat.

Nikdy však nelijte teplou vodu přímo na maso, což je zásadní chyba, kterou někteří lidé dělají.

Mikrovlnná trouba

Asi nejrychlejší možností je mikrovlnná trouba. Tato metoda je sice rychlá, ale pro maso nejméně šetrná. Může docházet k tvrdnutí masa, takže i v tomto případě zvolte vždy správný program na mikrovlnné troubě.

Při této formě rozmrazování je ideální maso rovnou po rozmrazení zpracovat a sníst. Ti, kteří nechávají maso po rozmrznutí z mikrovlnné trouby delší dobu stát, výrazně snižují chuť výsledného pokrmu. Ovšem, i když zpracujete maso ihned, tak to na chuti bude znát.

Jak rozmrazit maso pomalu a kvalitně?

Rozmrazit maso můžete i kvalitně, a to hned několika způsoby.

Lednice

Asi nejlepším způsobem je lednice. Pokud počítáte s tím, že budete další den na oběd připravovat maso, které máte v mrazáku, tak ho jednoduše zhruba 24 hodin před zpracováváním vytáhněte z mrazničky do lednice.

Počítejte s tím, že v průběhu rozmrazování poteče z masa voda. Proto je vhodné maso umístit například do misky nebo na talířek.

Nenechte kapat vodu z masa na ostatní potraviny. Obzvláště v případě kuřecího masa by mohlo dojít ke kontaminaci.

Studená voda

Další šetrnou možností je rozmrazování masa ve studené vodě. Díky ponoření masa do studené vody se bude maso po celé ploše rozmrazovat stejně rychle a díky ponoření pod vodou zabráníte také množení nežádoucích bakterií na povrchu masa.

Rady na závěr

Nikdy nerozmrazujte maso vřelou nebo opravdu horkou vodou. Horká voda napomáhá k rychlému namnožení bakterií. Místo horké vody je opravdu lepší použít už mikrovlnou troubu.

Rozmrazené maso již podruhé znovu nezamrazujte, maso nerozmrazujte ani zbytečně dlouho dopředu. Pokud rozmrazíte maso, které nemůžete okamžitě zpracovat, tak takto učiňte maximálně do 24 hodin.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz