Zelí je nejen skvělá pochutina, ale i hodnotný pokrm pro zdraví

zelí
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Šmídová

Zelí jako takové patří mezi jeden z nejgeniálnějších druhů, co se týká zeleniny. Je nesmírně zdravé, a to jak v syrové formě, tak i v tepelné úpravě. Například takové kysané zelí je prevence velkého množství velmi závažných chorob. Říká se, že způsobuje velké nadýmání, ale to by člověk nesměl jíst nic, protože podle tzv. odborníků bylo kdysi zlo máslo a cukr, ovšem po mnoha letech najednou otočili. Je lépe se řídit vlastním rozumem, než cizími radami. Ale zpět k této zelenině. Kysaná forma obsahuje velké množství vitamínu C, dále K, B, k tomu ještě draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík či fluor.

Zelí by se prostě jíst mělo

Zelí a tedy i to kysané má v zásobě hodně receptů, dnes to bude tzv. Kološvárské zelí. Mnoho lidí to asi ještě ani neslyšelo, ale jde o slovenský recept, vlastně spíše původem maďarský, jenž si Slováci tzv. přisvojili. Tomuto receptu se také říká poschoďová specialita, jelikož se peče v jedné zapékací misce, ve které se tzv. staví patra.

Vezmeme si vepřové mleté maso, nejlépe plecko. Ještě před namletím se rozhodně musí umýt jako vždycky. Umleté maso smícháme s cibulkou, která se také umyje a dozlatova osmahne. Dále se přidá se směsi doměkka uvařená rýže

Uvařit rýži je pro většinu lidí alchymie

To je pravda. Vyučení kuchaři to zvládnou levou zadní. Ostatním budiž tento typ – na 1 kilo rýže patří litr a půl vody. Jednoduchá poučka, která platí. Dále vše osolíme, přidáme vegetu, kdo má rád pepř, může si ho přidat též. Vše se důkladně promíchá. Nyní se začne skládat. Jako první bude kysané zelí – to je logicky na dně neboli na přízemí.

První patro je směs z mletého masa. Druhé patro zelí, třetí patro nakrájená klobáska. Říká se nejlépe domácí, ale když není zbytí, postačí kupovaná. Čtvrté patro je ve znamení zalití zakysanou smetanou. Postup se opakuje tak dlouho, dokud není mísa plná.

Hlavní jídlo bez přílohy

Zapékací miska by měla jít do trouby zakrytá. Pečeme v předem vyhřáté troubě zhruba půl hodiny až 40 minut. Každá trouba peče jinak, musí si to prostě každý sám odhadnout. Toto jídlo se podává jako hlavní chod bez přílohy.

Na Slovensku se dělá nejčastěji o jakýchkoliv svátcích. Existuje sorta lidí, kteří by zelí nikdy nevzali do úst, ale to dělají velkou chybu.

 

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz