Domácí kečup si můžete vyrobit sami ve zdravější variantě, než jaký kupujete v obchodě. Při výrobě domácího kečupu máte jistotu, že víte, co do něj dáváte. Díky tomu se při jeho konzumaci snadno vyhnete různým konzervačním a přídatným látkám, které se často u kečupů z obchodu objevují.
Kečup následně stačí zavařit a budete mít jistotu, že vám doma dlouho vydrží. Lepší je doma kečup zavařovat do menších sklenic, aby nebyl zbytečně dlouho otevřený. Výroba i zavaření jsou lehké a zvládne je i začátečník.
Co je na domácí kečup potřeba?
Na domácí kečup budete potřebovat:
- dobře vyzrálá rajčata
- 2 ks cibule
- 75 ml octu
- 2 stroužky česneku
- 1 ks chilli papričky
- 75 g cukru
- 4 ks hřebíčku
- 2 ks bobkového listu
- skořici
Cibuli si nakrájíte na co možná nejmenší kousky, aby je neměl domácí kečup v sobě moc velké. Cibule se s kečupem rozvaří a rozmixuje, takže potom nemusíte mít strach z velkých kousků cibule v kečupu, ale i přesto je lepší cibuli rovnou pokrájet na malinké kousíčky.
Stejně tak si připravíte stroužky česneku, které můžete rovnou i prolisovat.
Výroba domácího kečupu
Do vroucí vody ponoříte rajčata na zhruba 2 – 3 minuty. Potom je vytáhnete a oloupete ze slupky, která by v kečupu nebyla dobrá. Potom nakrájíte rajčata na kousky a přebytečnou šťávu odlejete pryč.
Rajčata na domácí kečup rozmixujete a přidáte do hrnce, kde rovnou vše promícháte s cibulí a česnekem. Zase promícháte a přidáte nakrájenou chilli papričku, cukr, ocet a koření.
Jak dlouho se kečup vaří?
Kečup následně budete vařit cca 45 minut a potom odstraníte všechno koření. V této fázi je nejlepší celou směs ještě jednou projet pomocí tyčového mixéru, aby se chilli paprička pořádně rozmělnila. Kečup potom budete přelévat do předem vyhřátých sklenic.
Sklenice budete zavařovat v zavařovacím hrnci, kde do 2/3 výšky sklenic nalijete vodu. Kečup by se měl zavařovat po dobu minimálně 15 minut při teplotě 95 °C.
Po zavaření sklenice opatrně vyjmete z vody a necháte je vychladnout víčkem dolů. Jakmile budou sklenice vychladnuté, tak teprve potom je můžete otočit a sledovat, zda některá sklenice nenasála vzduch. Pokud by se tak stalo, tak tento kečup okamžitě spotřebujte.