Vodní kámen trápí v různých formách mnoho domácností. Jak ho tedy odstranit? Pro jeho odstranění nemusíte kupovat drahé tablety či speciální roztoky pro odstranění vodního kamene. Postačí vám běžné suroviny, které máte doma.
Jak se tvoří vodní kámen?
Vodní kámen se tvoří po stěnách nádob, ve kterých je voda uchovávána nebo tepelně upravována. Pokud se budeme bavit o rychlovarné konvici, tak v ní se vytváří povlak vodního kamene nejvíce kvůli tomu, že je voda v konvici nejprve zahřívána a následně ochlazována.
Tvoření a množství vodního kamene však nejvíce ovlivňuje tvrdost vody. Vodní kámen není problémem jen u rychlovarných konvic, ale i u dalších zařízení. Nejvíce nás v domácnosti trápí vodní kámen na vodovodní baterii, a to zejména na sítku baterie.
Odstranění vodního kamene
Vodní kámen můžete odstranit pomocí různých kyselin. Většina domácnosti doma běžně používá kyselinu citronovou nebo octovou.
V případě, že se rozhodnete pro odstranění vodního kamene pomocí kyseliny octové, pamatujte však na to, že by se měl roztok řádně rozředit. Ideální kombinace je do litru vody přilít 0,2 litru octa.
Tento roztok nechte poté v rychlovarné konvici převařit a chvilku odstát. Po tomto čištění nezapomeňte následně rychlovarnou konvici i řádně vypláchnout čistou vodou.
Lepší variantou odstranění vodního kamene z rychlovarné konvice je však použití kyseliny citronové. Kyselinu citronovou rozředíte stejně jako u kyseliny octové ve vodě. Do jednoho litru vody přidejte zhruba 2 lžíce kyseliny citronové a nechte projít varem.
I po tomto procesu odstraňování konvici řádně vypláchněte čistou vodou. Ideálně nechte i čistou vodu v konvici projít varem.
Proč odstraňovat vodní kámen z rychlovarné konvice?
Odstraněním vodního kamene výrazně urychlíte celý proces ohřívání vody v rychlovarné konvici. Když je konvice silně zanesena vodním kamenem, musí prvně rozehřát celou vrstvu vodního kamene, a až poté se teplo přenáší do vody. Takže vyčištěním si nejen ušetříte čas, ale také energii k ohřátí vody.
Pokud je konvice silně zanesená vodním kamenem, tak se vodní kámen uvolňuje při procesu ohřívání i do vody, čímž se negativně ovlivní barva i chuť nápoje, který si připravujete.