Smetanka lékařská: Jak z ní vyrobit pampeliškové víno a med?

smetanka lékařská
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Fojtíková

K jaru neodmyslitelně patří i žluté hlavičky pampelišky, jejíž odborný název zní smetanka lékařská. Jsou první potravou včel a její léčivé účinky využívají v kuchyni i v léčitelství také lidé. Lze ji uplatnit pro povzbuzení trávení i na uvolnění dýchacích cest a v minulosti v domácnostech nechyběl pampeliškový med nebo víno. Jak na na jejich přípravu?

Léčivé účinky smetanky

Smetanka lékařská je zásobárna vitamínu C i vitamínů skupiny B a z minerálních látek obsahuje hlavně draslík, sodík, hliník, mangan, měď, železo, vápník, fosfor a síru. Vedle močopudných účinků pomáhá také snižovat krevní tlak. V kořenech je obsažen inulin, jenž dobře snášejí diabetici, kterým upravuje cukr v krvi. Jak je vidět, je smetanka lékařská neboli pampeliška výbornou jarní bylinkou pro ozdravění organismu. A proč její léčivé látky nevyužít při přípravě medu a vína?

Pampeliškové víno

Na přípravu vína z pampelišek budeme potřebovat asi 3 litry žlutých květů bez zelené části, hrst hrozinek, 1 a ¼ kg cukru, 1 pomeranč, 1 citron, vinné kvasinky, 4,5 litru převařené vody.

Postup přípravy

  • Od květů odstraníme zelené části, pak je spaříme 1 litrem horké vody a necháme dva až tři dny dny ustát.
  • Následně nálev slijeme, přidáme zbytek ohřáté vody, rozpuštěný cukr.
  • Do vlažného nálevu dáme šťávu z pomeranče a citronu, hrozinky a vinné kvasinky.
  • Necháme tři dny kvasit v nádobě, kterou jsme ovázaly tenkým plátnem nebo gázou.
  • Po třech dnech hadičkou stáhneme z kvasinek víno, dáme do demižonu s kvasnou zátkou.
  • Po dokvašení stočíme do lahví a necháme asi tři až šest měsíců zrát.

Pampeliškový med

Oblíbený bývá také pampeliškový sirup neboli med. Je dobrý při nachlazení nebo pro dobré trávení. Na jeho přípravu si nachystejte 200 g pampeliškových květů, 1,5 litru vody, 2 citrony, 1,5 kg krystalového cukru.

Postup přípravy

  • Květy pampelišek zbavíte zelených částí.
  • Dobře je properete a přelijete vroucí vodou.
  • Přikryjete a necháte stát do druhého dne.
  • Přes pláténko pak vše zcedíte, květy vymačkáte.
  • Do tekutiny přidáte nakrájené citrony bez slupky, cukr a vše svaříte do zhoustnutí za občasného míchání.
  • Ještě teplý sirup nalijete do skleniček a uzavřete víčky.
  • Sterilovat není potřeba, protože konzervantem je zde cukr.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz