K jaru neodmyslitelně patří i žluté hlavičky pampelišky, jejíž odborný název zní smetanka lékařská. Jsou první potravou včel a její léčivé účinky využívají v kuchyni i v léčitelství také lidé. Lze ji uplatnit pro povzbuzení trávení i na uvolnění dýchacích cest a v minulosti v domácnostech nechyběl pampeliškový med nebo víno. Jak na na jejich přípravu?
Léčivé účinky smetanky
Smetanka lékařská je zásobárna vitamínu C i vitamínů skupiny B a z minerálních látek obsahuje hlavně draslík, sodík, hliník, mangan, měď, železo, vápník, fosfor a síru. Vedle močopudných účinků pomáhá také snižovat krevní tlak. V kořenech je obsažen inulin, jenž dobře snášejí diabetici, kterým upravuje cukr v krvi. Jak je vidět, je smetanka lékařská neboli pampeliška výbornou jarní bylinkou pro ozdravění organismu. A proč její léčivé látky nevyužít při přípravě medu a vína?
Pampeliškové víno
Na přípravu vína z pampelišek budeme potřebovat asi 3 litry žlutých květů bez zelené části, hrst hrozinek, 1 a ¼ kg cukru, 1 pomeranč, 1 citron, vinné kvasinky, 4,5 litru převařené vody.
Postup přípravy
- Od květů odstraníme zelené části, pak je spaříme 1 litrem horké vody a necháme dva až tři dny dny ustát.
- Následně nálev slijeme, přidáme zbytek ohřáté vody, rozpuštěný cukr.
- Do vlažného nálevu dáme šťávu z pomeranče a citronu, hrozinky a vinné kvasinky.
- Necháme tři dny kvasit v nádobě, kterou jsme ovázaly tenkým plátnem nebo gázou.
- Po třech dnech hadičkou stáhneme z kvasinek víno, dáme do demižonu s kvasnou zátkou.
- Po dokvašení stočíme do lahví a necháme asi tři až šest měsíců zrát.
Pampeliškový med
Oblíbený bývá také pampeliškový sirup neboli med. Je dobrý při nachlazení nebo pro dobré trávení. Na jeho přípravu si nachystejte 200 g pampeliškových květů, 1,5 litru vody, 2 citrony, 1,5 kg krystalového cukru.
Postup přípravy
- Květy pampelišek zbavíte zelených částí.
- Dobře je properete a přelijete vroucí vodou.
- Přikryjete a necháte stát do druhého dne.
- Přes pláténko pak vše zcedíte, květy vymačkáte.
- Do tekutiny přidáte nakrájené citrony bez slupky, cukr a vše svaříte do zhoustnutí za občasného míchání.
- Ještě teplý sirup nalijete do skleniček a uzavřete víčky.
- Sterilovat není potřeba, protože konzervantem je zde cukr.