Smažené a fritované jídlo je možné připravit i zdravě

hranolky zdrave
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Pokud máte rádi smažené a fritované jídlo, tak jste určitě v kuchyni přemýšleli nad tím, jak by šlo připravovat zdravěji. Jedná se o oblíbený způsob přípravy v mnoha zemích, přičemž v každé kuchyni se smaží nebo frituje jiným způsobem.

Klasické smažení a fritování

Pokud se v kuchyni rozhodnete pro přípravu křupavých řízečků nebo vynikajících domácích hranolek, nabízí se spousta způsobů. Prvním způsobem je smažení na tuku. Někdo také zvolí způsob smažení na oleji. Naše babičky nejvíce smaží na sádle. Při výběru kteréhokoliv z těchto 3 způsobů dochází vždy ke kontaktu jídla s velkým množstvím mastného.

Pro tělo není smažení ani fritování příliš zdravý způsob stravování. Zejména u dětí by mělo smažené a fritované jídlo tvořit v týdnu co nejmenší součást jídelníčku.

Je ale jasné, že si téměř nikdo nedokáže představit život bez takto upravovaného jídla.

Jak připravit zdravější smažené a fritované jídlo?

V posledních letech nám výrobci přinášejí několik možností, jak smažit nebo fritovat. Pokud ale chcete používat co nejméně oleje ke smažení, tak se nabízí možnost pořízení fritovacího hrnce, který smaží jen s velmi malým množstvím oleje.

V takovém případě se jedná o horkovzdušné fritovací hrnce. Nemyslete si ale, že s horkovzdušným fritovacím hrncem, budete smažit úplně bez tuku.

Vždy je potřeba přidat minimálně lžíci oleje. Už ale ten fakt, že snížíte spotřebu oleje v přípravě minimálně o 95 %, nabízí zdravější možnost přípravy smaženého či fritovaného jídla.

Co všechno jde připravit v horkovzdušné fritéze?

Horkovzdušná fritéza si dokáže poradit se vším, tak jako klasický fritovací hrnec. Můžete připravovat luxusní křupavé řízky v trojobalu. Můžete také vyzkoušet přírodní řízky. Co je ale nejlepší, že zde dokážete připravit opravdu vynikající hranolky nebo americké brambory, které nebudou plavat v oleji.

Někteří lidé používají i jiné způsoby, jak připravovat nemastná jídla. Například po usmažení se snaží pokrm osušit pomocí ubrousků. Jiní zase věří tomu, že pokud po usmažení protáhnou jídlo vřelou vodou, tak ho dokážou zbavit mastnoty.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz