Silný masový vývar je přirozený zdroj kolagenu. Jak ho udělat opravdu silný

silný masový vývar
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Fojtíková

Kolagen je základní stavební hmotou pojivových tkání. Čím jsme starší, tím více ho potřebujeme dodávat tělu prostřednictvím stravy. Silný masový vývar je jedna z možností, jak do sebe kolagen dostat přirozeným způsobem. Silný vývar je také výborným posilujícím pokrmem pro rekonvalescenty.

Jak udělat silný vývar?

Na vývar můžete použít hovězí, vepřové i drůbeží maso nebo kosti. Na přípravu opravdu dobrého a silného masového vývaru budete potřebovat dostatek času. Maso nebo kosti byste totiž měli vařit alespoň čtyři hodiny. A platí – čím déle, tím lépe.

Silný masový vývar

Na masový vývar si připravte maso. Třeba hovězí krk, výborné jsou také kosti. Vše dobře opláchnete a vložíte do hrnce se studenou vodou a dáte vařit.

Přidáte asi 6 až 8 kuliček nového koření, stejné množství celého pepře, vodu osolíte a doplníte celou oloupanou cibulí. Přivedete k varu a vaříte na mírném plameni. Určitě by neměl být var prudký, stačí jen jemné probublávání.

Pěnu sbírat, nebo ne?

Jakmile začne voda s masem vařit, vytváří se zároveň na povrchu pěna. Jedná o sražené bílkoviny. Chcete-li mít vývar zcela čistý, je vhodné pěnu sbírat. Ovšem, můžete ji v hrnci nechat, při mírném varu klesne ke dnu a pak ji scedíte.

Zeleninu přidejte až před koncem vaření

Maso se vaří přibližně tři až čtyři hodiny, kdy je už opravdu měkké. Půl hodiny před koncem vaření nezapomeňte přidat oloupanou kořenovou zeleninu – mrkev, celer, petržel.

Polévce dodá chuť také zelené koření – libeček, celerová a petrželová nať. Možno použít i sušenou variantu.

Než budete masový vývar podávat

Jak je maso měkké a vývar dostatečně silný, slijeme ho. Uvařenou zeleninu je možné přidat nakrájenou do polévky. Jako zavářka se nejlépe hodí polévkové tenké nudle a játrové knedlíčky.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz