Domácí bramborový salát patří již několik desítek let do každé kuchyně. Česká klasika na sváteční oběd je bramborový salát se smaženými kuřecími řízky. Tento pokrm se zavděčí opravdu všem. Můžete ho připravovat na několik způsobů.
Co bude potřeba?
Pro přípravu bramborového salátu budete potřebovat základní suroviny, které jsou brambory, mrkev, okurky, majonéza nebo tatarská omáčka, vajíčka, hořčice, cibule, sůl a pepř podle chuti.
Základem zdravého a dobrého bramborového salátu je dostatečné omytí všech přísad.
Nezbytné vybavení pro výrobu salátu je také dostatečný počet prkének, nožů a misek. Výroba bramborového salátu, i když se to někomu nemusí zdát, zabere dost času, a také dost prostoru v kuchyni.
K bramborovému salátu nemusí být přílohou jen kuřecí řízek, můžete zvolit také vepřový řízek nebo sekanou. Pamatujte si, že každá kuchařka dělá salát po svém.
Málo kdy se stane, že dvě kuchařky udělají stejný salát podle jednoho receptu.
Příprava bramborového salátu
Základem pro přípravu bramborového salátu je nechat dát vařit brambory. Brambory pro potřebu bramborového salátu dáme vařit do osolené vody ve slupce.
Brambory se oloupou ze slupky po uvaření. Když vaříte brambory ve své slupce, tak mají úplně jinou chuť, než když vaříte klasicky brambory, a jsou tak pro salát lepší.
Dalším krokem je nastrouhání a uvaření mrkve, nastrouhání nakládaných okurek, nakrájení cibule, a oloupání uvařených vajec.
Vajíčka si po oloupání rozkrájíte na menší kousíčky. Oloupané brambory můžete rozmělnit na hranolkovači, pokud nevlastníte hranolkovač, můžete brambory i nakrájet ručně na co nejmenší kousky.
Když máte všechny přísady připraveny, pustíte se do smíchání, a pravou výrobu bramborového salátu. V podstatě vše naházíte do dostatečně velké nádoby, přidáte tatarskou omáčku nebo majonézu, hořčici, sůl a pepř. V této fázi je potřeba celou směs pořádně promíchat.
Na co nezapomenout?
Pokud máte čas, tak je dobré bramborový salát připravit den dopředu, tedy den před tím, než ho plánujete podávat k obědu. Uleželý salát je daleko lepší. To stejné platí, pokud máte čas, dejte salát alespoň na nějakou dobu před konzumací do lednice. Snažte se nepodávat čerstvě dodělaný bramborový salát.
Protože salát obsahuje majonézu nebo tatarskou omáčku a vajíčka, tak je potřeba ho vždy uchovávat v lednici, aby vydržel co nejdéle. Salát může v lednici vydržet klidně až 5 dnů, déle už by se konzumovat neměl, tak na to myslete, až budete počítat kolik kg brambor pro jeho výrobu použijete.
O bramborovém salátu je všeobecně známo, že po jeho konzumaci lidé trpí na nadýmání. Jestli chcete tomuto problému předcházet, tak je vhodné místo klasické žluté cibule používat červenou kuchyňskou cibuli, někdy označovanou také jako šalotka.
Podívejte i na naše další recepty.