Na rostliny můžete také použít přírodní hnojivo, které si můžete snadno připravit doma. Jak na to vám ukážeme v následujícím textu.
Aby rostliny dobře prospívaly, potřebují dostatek živin. Zejména by jim neměly chybět draslík, dusík a fosfor, které ovlivňují růst zelených částí rostlin i vývoj květů nebo plodů. Bývají proto běžnou součástí průmyslových hnojiv, a to ve správně poměru. Na rostliny však můžete použít také přírodní hnojivo, které si můžete snadno připravit doma. Jak na to vám ukážeme v následujícím textu.
Dřevěný popel z krbových kamen nebo grilu
Kdo by to byl řekl, že i popel ze dřeva je možné použít jako přírodní hnojivo. Obsahuje ve velkém množství fosfor, vápník, hořčík i draslík – tedy vše, co rostliny ke svému růstu potřebují. Popelem lze hnojit nejen zeleninu, ale také ovoce i okrasné rostliny. Je proto vhodné ho dávat na záhony.
Kopřivový výluh neboli jícha
Rostou vám na zahradě kopřivy? Tak je využijte ke hnojení. Kopřivy natrháte včetně kořenů a dáte do nádoby, do níž nalijete dešťovou vodu. Necháte kvasit po dobu asi dvou až tří týdnů. Jakmile voda přestane pěnit a ztmavne, můžeme nálev použít k zalévání. Je bohatý na zinek a železo a příznivě podporuje růst rostlin i jejich obranyschopnost vůči škůdcům.
Banánové slupky nevyhazujte
I banánové slupky poslouží jako užitečné přírodní hnojivo plné fosforu, vápníku, draslíku. Dokážou podpořit vitalitu rostlin, zvyšují jejich obranyschopnost vůči chorobám. Jak na banánové hnojivo? Slupku z banánu dejte do sklenice, zalijete vodou a vše uzavřete a necháte asi dva dny vyluhovat. Takto připravený nálev používejte na zalévání pokojových rostlin. Chcete-li pohnojit venkovní rostliny, dejte banánové slupky přímo na záhony i do skleníku a zahrabte k rostlinám.
Vaječné skořápky jsou bohaté na vápník
Zlobí vás na zahradě slimáci? Rostliny před nimi ochráníte tak, že nadrcené skořápky nasypete okolo rostlin nebo dáte na kompost. Vaječné skořápky je před použitím na zahradě dobré zbavit bakterií zahřátím v mikrovlnné troubě po dobu 2 minut. Hnojit jimi můžete rajčata i papriky.