Pozor na rychlé odmrazování mrazáku. Může to způsobit velké škody

Pozor na rychlé odmrazování mrazáku. Může to způsobit velké škody
Zdroj: Pixabay
Autor: Petr Němeček - 4. 12. 2025

Pozor na rychlé odmrazování mrazáku,protože spěchání při‌ odstraňování ledu může vést k mechanickému poškození,úniku chladiva nebo zkratu v elektronice,a tím i k drahým opravám a ztrátě potravin.

Proč ‍rychlé ‌odmrazování může ⁣poškodit mrazák

Rychlé⁢ odstraňování silné vrstvy ⁤ledu může způsobit tepelný šok plastových ‌a kovových⁢ částí, které nejsou​ určeny k prudkým změnám teploty.To může vést k prasklinám a oslabení materiálu vnitřního prostoru mrazáku.

Použití horké vody nebo parních čističů na led‌ může ⁢poškodit těsnění dveří a izolační vrstvy, což ​zhorší těsnost a zvýší energetická spotřeba. Navíc hrozí koroze kovových částí v ‍kompresoru a motoru.

Náhlé uvolnění ledu ‌ve velkých kusech může mechanicky poškodit výparník nebo ventilátory. Pokud dojde ke kontaktu vody s elektronikou,může to způsobit zkrat a nenávratné poškození spotřebiče i ztrátu záruky.

Jak správně odmrazovat mrazák

Než začnete odmrazovat, vyjměte všechny potraviny a umístěte je do chladné tašky nebo přenosného‌ boxu. Plánujte odmrazování v chladnějším dnu a minimálně jednou za rok, nebo častěji u‍ starších modelů s nadměrnou vrstvou ledu.

Vypněte mrazák‍ a ⁣nechte led přirozeně rozpustit. Na odstranění ledu používejte plastové špachtle bez ostrých hran a nasáklé utěrky na odchyt vody. Nepoužívejte kovové nástroje ani horkou vodu, aby nedošlo k poškození.

Po odtání pečlivě⁢ vysušte vnitřek, věnujte pozornost těsnění ⁢dveří a otvorům pro odvod kondenzátu. Pokud jsou těsnění špinavá nebo ztvrdlá, očistěte je jemným mýdlovým roztokem a‍ osušte, aby zůstala zachována správná ⁣funkce.

Před opětovným zapnutím nechte mrazák několik hodin odstát, aby se vyrovnaly teploty a spotřebič nebyl vystaven náhlému zatížení. Kontrola teploty⁢ po zapnutí pomůže ověřit, ⁤že kompresor pracuje normálně ⁤a bez nadměrného zatížení.

Prevence a ekonomické dopady špatného odmrazování

Pravidelné odmrazování zlepšuje energetickou účinnost mrazáku, ​protože silná ‌vrstva ledu zhoršuje cirkulaci chladného vzduchu ⁢a nutí kompresor k vyššímu výkonu. To se projeví⁢ na vyšší účtě za elektřinu a větším opotřebení.Nedostatečná péče může vést k ⁤častějším poruchám a drahým opravám nebo nutnosti výměny spotřebiče. ‍Investice do správné údržby je menší než náklady na ⁤opravy nebo ztrátu⁢ potravin,které mohou při poruše vzniknout.

Správné skladování potravin s přebytkem vzduchu kolem nich ‌snižuje tvorbu námrazy. Věnujte pozornost obalům a vytřídění otevřených balení, protože vlhkost z potravy⁣ urychluje vznik ledu a tím i​ nutnost častého odmrazování.

Pokud mrazák vykazuje nadměrné tvoření ledu i přes pravidelnou údržbu, může jít o ​technický problém jako porucha odtávání nebo netěsnost. V takovém případě je ‍lepší‌ zavolat servis dříve než riskovat větší poškození a vyšší náklady.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz