Pečená sekaná jako od babičky. Staročeský recept, který ocení každý jedlík

pečená sekaná
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Pečená sekaná patří do každé kuchyně již několik desetiletí. Každý umí dělat sekanou po svém. Někdo peče sekanou podle receptu od babičky, internetu nebo kuchařky. Někdo zkouší experimentovat s přidáváním různých surovin k masu.

Z jakého masa je pečená sekaná nejlepší?

Pečená sekaná se dá připravovat z vepřového masa, hovězího masa, ale i z kuřecího masa. Pečená sekaná se nemusí připravovat jen z jednoho druhu masa, nejlepší je smíchání vepřového a hovězího masa, a to klidně v poměru 50% na 50%.

Sekaná se může připravovat z jakékoliv části masa, jen si musíte dávat pozor, aby maso před mletím neobsahovalo kosti nebo menší kůstky. Nejlepší je si každý kousek masa pořádně promnout v ruce, aby se přítomnost kůstek vyloučila. Pokud máte připravené maso, které je vhodné k pomletí, tak není nic jednoduššího, než si maso rozmělnit na mlýnku na maso. Nic nepokazíte ani přidáním více prorostlého masa.

Každý mlýnek na maso obsahuje několik variant nožů. Podle velikosti si vyberete hrubost mletí masa. Pokud si nechcete s mletím masa přidělávat starosti, můžete si ho nechat namlít přímo v řeznictví nebo koupit už hotové rozemleté maso v obchodě.

Pečená sekaná požaduje pořádnou přípravu

Samotná pečená sekaná potřebuje k její přípravě několik surovin. Před přípravou sekané si na kuchyňskou linku připravte na 1 kg mletého masa dvě vajíčka, sůl, pepř, strouhanku, cibuli a koření dle chuti. Strouhanka má v sekané funkci pořádného spojení, aby se nám bochánek nerozpadal.

Pokud nemáte strouhanku, tak se dá nahradit pomocí pečiva rozmočeného v mléku. Vždy si pořádně rozmyslete, kolik koření, soli a pepře potřebujete na váhu masa, které budete připravovat. Po smíchání všech surovin je dobré si nechat maso nějakou dobu odpočinout. Myslete také na předehřátí trouby. Ideální teplota pro pečení je okolo 200 stupňů. Doba pečení může být různě dlouhá podle velikosti bochánků, které budete z masa vytvářet.

Postup krok za krokem

Pokud máte namleté maso, tak si ho dejte do misky. Přidáte koření, sůl, pepř, cibuli a dvě vajíčka. Vajíčka je lepší před přidáním k masu rozšlehat pomocí vidličky. Pořádně celou směs promícháte, a postupně začnete přidávat strouhanku nebo rozmočené pečivo. Pečená sekaná se musí připravovat z řádně promíchaných surovin.

Po přidání strouhanky nebo rozmočeného pečiva budete promíchávat tak dlouho, dokud nebude z celé hmoty jedna pohromadě držící koule. Pečená sekaná se dá připravovat na pečícím papíře. Dopředu si připravte pečící papír na plech, na který potom rozprostřete bochánek.

Připravenou sekanou strčíte do trouby, kterou máte předem vyhřátou na teplotu kolem 200 stupňů, a pečete přibližně hodinu a půl.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz