Palačinky se trhají, nedrží. Vanilkový pudink je zpevní

Palačinky se trhají, nedrží. Vanilkový pudink je zpevní
Zdroj: Pixabay
Autor: Petr Němeček - 24. 9. 2025

Palačinky se trhají ⁤a nedrží pořádně, ale řešení ⁣je⁤ často jednoduché a dostupné doma:​ přidání‍ vanilkového ⁤pudinku do těsta zpevní​ strukturu, ‌zlepší‍ pružnost a pomůže palačinkám lépe držet náplň a⁤ tvar.

Proč⁢ se palačinky​ trhají a nedrží

Příčiny roztrhaných palačinek bývají různé,⁣ obvykle jde​ o příliš řídké‌ těsto, příliš vysokou⁤ teplotu pánve, ⁣nedostatek vajec nebo krátké ‌promíchání, což‌ snižuje soudržnost a elasticitu​ těsta.

Nedostatečné odpočinutí těsta po smíchání také vede k trhání, protože mouka nestihne nasát ‍tekutinu ‌a lepek ⁣se ‍nevyvine.⁢ Přidání tuku navíc jako máslo nebo olej pomůže snížit​ křehkost⁢ okrajů.

Diagnostikujte problém podle struktury a chování při obracení, malé‌ dírky a trhliny naznačují slabé spojení bílkovin ⁢a⁤ škrobu, které⁣ lze ‌vylepšit​ úpravou receptu nebo doplňkovou přísadou jako pudink.

Jak​ vanilkový pudink ‌zpevní⁤ palačinky

Vanilkový⁤ pudink⁤ v prášku obsahuje upravený škrob a aroma, ‌které při smíchání ⁤s mokrými složkami zahušťuje​ těsto profesionálnějším⁢ způsobem‍ než‍ samotná mouka a dodává ​lepší soudržnost‍ při ⁢smažení.

Instantní⁢ pudink ⁣je praktický,⁣ snadno se ⁢vmíchá do suchých ingrediencí, zatímco ⁤vařený ⁢pudink lze ⁤použít​ jako chladivou náplň nebo přimíchat za studena, obě varianty zpevní těsto,​ ale⁣ rozdíl v ⁢chuti bude‌ znatelný.

Doporučené množství je orientačně jeden sáček vanilkového‍ pudinku kolem čtyřiceti gramů na ‍dávku těsta⁢ zhruba⁤ s ‍250⁣ gramy mouky a 500⁣ mililitry mléka, ⁤podle konzistence ​upravte množství tekutin.

Přidání‍ pudinku může⁣ zvýšit ⁤sladkost a ⁤jemnost, ‍proto snižte množství cukru v receptu ⁤a podle potřeby‍ použijte méně ⁣aroma, ‍kombinace vanilkový pudink a​ citronová příchuť⁢ nebo ovoce funguje​ velmi ‌dobře.

recept a ⁣praktické⁤ tipy pro pevné ⁢a hladké palačinky

Základní recept: 250 g hladké mouky, 1 sáček vanilkového pudinku 40 g,⁢ 2 vejce,⁣ 500 ml mléka, 1‍ lžíce cukru,⁤ špetka ⁢soli a 2 lžíce rozpuštěného másla nebo ​oleje. Těsto by mělo mít konzistenci hustší ‍smetany.Nejprve ⁢prosejte mouku⁤ s pudinkem a solí do mísy, přidejte ⁣vejce a⁢ postupně přilévejte mléko ⁣za stálého šlehání, abyste​ zabránili hrudkám. Nakonec vmíchejte rozpuštěný tuk⁢ pro lepší⁢ povrch palačinek.

Nechte těsto odpočinout alespoň dvacet minut, aby škroby nabobtnaly ‌a⁢ lepek​ se​ ustálil.‌ Smažte na středním plameni s trochou tuku,první palačinka ⁣je často zkušební​ a slouží k⁣ nastavení ⁣teploty.

Obraťte⁣ palačinku, až jsou okraje zpevněné a střed se už nelepí.Díky pudinku budou palačinky ⁣pružnější a ‌snáze se plní, takže⁢ můžete bez obav používat těžší náplně jako‌ tvaroh ⁢nebo směs ovoce.

Pokud děláte palačinky dopředu, skladujte je přikryté a teplé nebo ‍je ⁤rychle zchlaďte a ⁢uložíte⁤ v chladničce, lze je i mrazit. Alternativně použijte bezlepkovou​ mouku a pudink na‍ bázi​ kukuřičného​ škrobu⁢ pro‌ podobný ‍efekt.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz