Paella je jídlo, které znají ti, co vyznávají středomořskou kuchyni. Tento recept se sice nazývá stejně, ale je jiný v tom, že jde o paellu s kuřetem. Lidé se totiž dělí na dvě skupiny. Ta první originální verzi paelly doslova miluje, druhá by ji nikdy nevzala do pusy vzhledem k surovinám, které tam jsou.
V tomto receptu nebude potřeba skoro nic z toho, co se dává do klasické středomořské verze, takže žádné krevety ani nic podobného. Tato paella s kuřetem je tedy dělaná přesně pro ty lidi, kteří nemají rádi klasickou verzi. Takže se na to podíváme.
Paella trochu jinak
Začneme nejprve s cibulí a česnekem, které si oloupeme a umyjeme. Dále si umyjeme červenou papriku. Vše si nakrájíme nadrobno. Nyní si vezmeme stehenní řízky, které si taktéž umyjeme a nakrájíme na kostky. Dále pokračujeme tak, že si vezmeme pánev, pokud možno nějakou širší a objemnější. Zprudka si rozpálíme klasický slunečnicový, maximálně rostlinný olej.
Maso zprudka opečeme a dáme si ho stranou. Dále si do pánve dáme cibuli, po chvíli přidáme česnek a papriky. Vše se orestuje. Posléze přecházíme k dalšímu bodu, a to je rýže. Tu si propláchneme pod studenou vodou a vsypeme do pánve.
Ještě není zcela hotovo
Vše se osmahne a podlije vývarem, nejlépe zeleninovým. Kdyby nebyla ta možnost, tak klidně i kuřecím. V žádném případě ne z kostky. Základní pravidlo je, že bujón vždycky jídlo pokazí – lidé si však myslí pravý opak. Jakmile se rýže začne vařit, ztlumí se plamen a přidá se maso. Po dvaceti minutách se přisype sterilovaný hrášek a šafrán.
Kdo nemá rád šafrán, dávat si ho tam prostě nebude. Během vaření se dolévá vývar, kdo už nebude mít, tak vodou. Nyní se musí čekat do té doby, než bude rýže měkká. Pro hodně lidí je to velký oříšek, uvařit rýži.
Už jen dochutit
Když je rýže měkká, paella se dochutí citrónovou šťávou, solí a kdo chce, může i opepřit, ale nemusí to být. Na talíři se může posypat nakrájenou petrželkou a kdo je opravdu fajnšmekr na zdobení, ještě si může naaranžovat osminky citrónu.
To je tedy kuřecí paella, která je diametrálně odlišná od té klasické, nicméně pro ty, kdo opravdu doslova nesnáší v uvozovkách mořské potvory, je to ideální volba.