Nedostatek železa může způsobit mnoho problémů. Příznaky však nedokáže rozpoznat každý

nedostatek zeleza bolest hlavy
Zdroj: Pixabay
Autor: Daniel Labounek

Železo je zcela zásadní pro tvorbu hemoglobinu, který pomáhá rozvádět po těle kyslík. Nedostatek železa vám dokáže způsobit řadu obtíží a může vést až k anémii neboli chudokrevnosti. Jaké jsou příznaky a jak nedostatek železa napravit?

Nedostatek železa – příznaky

Nedostatek železa může způsobit potíže, které nelze snadno identifikovat nebo si spojit s tímto problémem. V první řadě je to únava a bolest hlavy, kterými trpí čas od času téměř každý.

Mezi další příznaky pro nedostatek železa patří i bledost. Na vině je hemoglobin, díky kterému je krev červená. Nízká hladina hemoglobinu potom způsobuje ztrátu této barvy a pleť je bledá.

Pozor by si měly dát obzvláště ženy. Důvodem je silná menstruace či těhotenství a porod, kdy žena může ztratit značné množství krve a tím se snižuje hladina železa v krvi.

V těhotenství je také potřeba zvýšit příjem železa, jelikož železo je důležité pro správný vývoj nenarozeného miminka. Studie uvádějí, že těhotná žena by měla zvýšit příjem železa přibližně o polovinu. Pokud nastávající maminka trpí nedostatkem železa, je možné zvýšený příjem železa zajistit pomocí vitamínů pro těhotné.

Jak napravit nedostatek železa pomocí potravin?

U lehčích forem nedostatku železa pomůže upravit jídelníček a zaměřit se na potraviny bohaté na železo. Nejvíce železa obsahuje hovězí maso, jehněčí maso a játra.

Vysoký obsah železa obsahují ale i některé rostlinné zdroje, např. obiloviny, luštěniny, listová zelenina či ořechy. Pokud máte nedostatek železa a jíte špenát, měli byste vědět, že špenát již dávno není považován za ten nejlepší zdroj železa. Obsahuje přibližně stejné množství železa jako ostatní listová zelenina.

Vegetariáni a vegani

Vegetariánská či veganská strava bývá obecně bohatší na železo, nicméně i tak spoustu vegetariánů trápí nedostatek železa. Důvodem je, že železo z rostlinných výrobků je hůře vstřebatelné pro lidské tělo. Uvádí se, že vstřebávání železa z rostlinných výrobků je až třikrát horší než z živočišných výrobků.

Vstřebávání železa lze zvýšit konzumací vitamínu C. Naopak si dejte pozor na konzumaci kávy, černého čaje a některých bylinkových čajů. Tyto nápoje totiž vstřebávání železa ještě zhoršují.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz