Moje babička dělá nejlepší fazolovou polévku, tajemství je v jedné surovině. Mňam!

nejlepsi fazolova polevka
Zdroj: Pixabay
Autor: Eliška Malá - 24. 8. 2025

Moje babička‌ dělá ⁢nejlepší ⁢fazolovou polévku a‍ pokaždé voní celá kuchyně po domácím vývaru⁣ a ⁢čerstvém majoránku, přitom tajemství ⁣této chuti ⁣spočívá jen v jedné surovině kterou používá ⁢už desítky‌ let.

Proč​ je babiččina fazolová polévka tak výjimečná

Babiččin ⁤recept ⁣na fazolovou ⁢polévku‍ je ⁣výsledkem ⁤poctivé domácí kuchyně a⁤ jednoduchých surovin. Kvalita fazolí, čerstvá⁣ zelenina ‍a trpělivé ‍vaření ‌dávají⁣ základ, ale⁤ právě jedno⁤ tajemství posune⁤ chuť na úplně ​jinou úroveň.

Přes den namočené fazole ⁢zjemní texturu polévky a ušetří ⁣čas vaření,přitom ⁣pomalé provaření na mírném plamenu⁤ zachová plnost​ chuti. Domácí vývar z ⁤kosti a zeleniny vytvoří základ,který se⁣ s ničím​ nedá srovnat.

Tím tajemstvím ‌je uzené žebro, které babička používá místo samotného uzeného ‍masa. Uzené žebro dává polévce intenzivní​ kouřovou stopu⁣ a hloubku‍ chuti,‌ kterou nelze nahradit běžným bujónem nebo uzeninou z ‍obchodu.

Jak‍ připravit dokonalé fazole

začněte výběrem správného druhu fazolí podle chuti a ‍textury, bílé fazole jsou krémové ⁤a ​tradiční, borlotti dodají barevný kontrast. Namočte je přes noc ve ​vodě,⁣ což ​zkrátí dobu ⁣vaření a zlepší stravitelnost⁤ bez kompromisů na chuti.

Při vaření ‌odstraňujte pěnu z povrchu a ‌vařte na⁢ nízký stupeň aby⁤ fazole měly⁢ čas změknout rovnoměrně. Tekutinu dochucujte postupně, sůl přidávejte až ke konci vaření⁣ jinak by fazole zůstaly tvrdé.

Zeleninový základ připravte z⁣ cibule, mrkve a ​celeru osmažených na troše tuku,⁤ pak ⁢přidejte česnek a rajčata ⁤pro ⁣komplexní ‍chuť. Babička⁣ často přidá⁣ špetku majoránky na konci⁢ aby aroma vyniklo a nechalo​ polévku​ vonět jako doma.

Pokud chcete konzistenci ⁤krémovější,⁤ část uvařených⁣ fazolí​ rozmixujte a ​vraťte zpět do ‌hrnce, tím dosáhnete hustší,​ sytější polévky bez potřeby zahustit jíškou nebo moukou.

Tajemství ‌jedné suroviny které celý⁣ recept promění

Uzené žebro přidává do fazolové polévky⁤ komplexní chuťové tóny díky pomalému uvolňování ⁤tuku ⁢a želatinózní ‌struktury ​z kosti. Stačí pomalu povařit ⁤žebro s fazolemi a zeleninou a nechat vůni ‌prostoupit‍ celý hrnec.

Babička vždy⁤ žebro ​nejprve krátce‍ orestuje aby se ‌uvolnila vůně a ‌karamelizovaly okraje,‍ pak ‌přidá ‍vodu a nechá mírně bublat až do‌ změknutí masa ​a rozpuštění částí ⁣kolem kosti. Po⁣ uvaření maso vyndá a ​může ho ​servírovat s polévkou ​nebo oddělit ​od⁢ kosti.

Pro vegetariánskou ‌variantu, která se⁣ snaží napodobit tuhle hloubku ‍chuti, použijte uzenou papriku rozpuštěnou v oleji nebo uzené tempeh kousky, přidají kouřovou notu bez použití masa a zachovají ‌charakter⁣ polévky.

Podávání je jednoduché a⁣ rodinné: čerstvý⁣ chléb nebo⁣ opečené‍ topinky,‌ zakysaná⁤ smetana nebo kousek čerstvé ⁤majoránky na​ talíři zvýrazní chuť ⁢a dodají⁣ polévce⁢ tradiční domácí nádech. Taková fazolová polévka zahřeje tělo i duši.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz