Měkké a šťavnaté kuřecí maso jako z čínské restaurace? Vyzkoušejte metodu sametování

kureci jako z cinske restaurace
Zdroj: Pixabay
Autor: Adam Hlavatý

Také milujete v čínských restauracích to jejich šťavnaté a měkké kuřecí maso? Pokud vaše domácí pokusy zatím za moc nestály, ukážeme vám dnes, jak si snadno udělat dokonale měkké a chutné kuřecí maso jako z čínské restaurace. Stojí za tím tradiční technika zvaná velveting (česky sametování), která se v Číně využívá již dlouhá léta. Podívejme se blíže, jak to celé funguje.

Sametování masa

U sametování jde v principu a jednoduše řečeno o to, že za pomoci jedlé sody dojde na povrchu masa k určitým změnám, které ve výsledku maso změkčí.

Jedlá soda totiž zvyšuje pH na povrchu masa, přičemž dochází ke změnám v bílkovinách. Ty se stávají na povrchu pevnějšími, čímž chrání šťávy uvnitř masa během jeho přípravy.

Sametování masa navíc pomáhá udržet grilovací rošt čistý, což je další skvělý bonus.

Kuřecí maso jako z čínské restaurace

Abyste dosáhli podoby a chutě kuřecího masa jako z čínské restaurace je potřeba využít výše popsané sametování. Samotný proces sametování masa může proběhnout dvěma způsoby, a to suchým a mokrým.

Při suchém sametování se jedlá soda aplikuje přímo na povrch masa, obvykle v poměru tři lžíce jedlé sody na půl kila masa. Měli byste nechat maso odpočívat v chladničce několik hodin, ideálně přes noc, a poté ho pečlivě opláchnout.

Mokré sametování vyžaduje roztok jedné lžičky jedlé sody v půl šálku vody. V tomto roztoku se půl kila kuřecího masa nechá odpočívat asi takových patnáct minut. Následně je opět důležité maso důkladně opláchnout.

Sametování nebo solení?

Maso můžete samozřejmě zjemnit i pomocí soli, ale sametování je účinnější. Sůl navíc natáhne k masu více vody, a to není většinou při přípravě čínských receptů žádoucí. Pokud je maso ponořené do slané vody, může dojít i k poškození jeho struktury.

Sametování je tedy ideální technikou pro přípravu měkkého a šťavnatého kuřecího masa. Bez ohledu na to, zda preferujete suchý nebo mokrý způsob, je to skvělý způsob, jak vylepšit své grilování či vaření a připravit kuřecí maso měkké a chutné, jako byste byli v čínské restauraci.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz