
Také milujete v čínských restauracích to jejich šťavnaté a měkké kuřecí maso? Pokud vaše domácí pokusy zatím za moc nestály, ukážeme vám dnes, jak si snadno udělat dokonale měkké a chutné kuřecí maso jako z čínské restaurace. Stojí za tím tradiční technika zvaná velveting (česky sametování), která se v Číně využívá již dlouhá léta. Podívejme se blíže, jak to celé funguje.
Sametování masa
U sametování jde v principu a jednoduše řečeno o to, že za pomoci jedlé sody dojde na povrchu masa k určitým změnám, které ve výsledku maso změkčí.
Jedlá soda totiž zvyšuje pH na povrchu masa, přičemž dochází ke změnám v bílkovinách. Ty se stávají na povrchu pevnějšími, čímž chrání šťávy uvnitř masa během jeho přípravy.
Sametování masa navíc pomáhá udržet grilovací rošt čistý, což je další skvělý bonus.
Kuřecí maso jako z čínské restaurace
Abyste dosáhli podoby a chutě kuřecího masa jako z čínské restaurace je potřeba využít výše popsané sametování. Samotný proces sametování masa může proběhnout dvěma způsoby, a to suchým a mokrým.
Při suchém sametování se jedlá soda aplikuje přímo na povrch masa, obvykle v poměru tři lžíce jedlé sody na půl kila masa. Měli byste nechat maso odpočívat v chladničce několik hodin, ideálně přes noc, a poté ho pečlivě opláchnout.
Mokré sametování vyžaduje roztok jedné lžičky jedlé sody v půl šálku vody. V tomto roztoku se půl kila kuřecího masa nechá odpočívat asi takových patnáct minut. Následně je opět důležité maso důkladně opláchnout.
Sametování nebo solení?
Maso můžete samozřejmě zjemnit i pomocí soli, ale sametování je účinnější. Sůl navíc natáhne k masu více vody, a to není většinou při přípravě čínských receptů žádoucí. Pokud je maso ponořené do slané vody, může dojít i k poškození jeho struktury.
Sametování je tedy ideální technikou pro přípravu měkkého a šťavnatého kuřecího masa. Bez ohledu na to, zda preferujete suchý nebo mokrý způsob, je to skvělý způsob, jak vylepšit své grilování či vaření a připravit kuřecí maso měkké a chutné, jako byste byli v čínské restauraci.