Chystáte si lák na utopence? Správný lák v podstatě udává chuť celého pokrmu, takže není radno tuto přípravu podceňovat. Pokud chcete mít lák opravdu dobře připraven, tak je ideální ho připravit nějakou dobu předem, aby došlo ke správnému rozložení všech přísad.
Co budete potřebovat na lák na utopence?
Na lák budete potřebovat:
- 1 litr vody
- 1 litr octu
- bobkový list
- 8 stroužků česneku
- 200 g hořčičného semínka
- 20 kuliček barevného pepře
- 10 kuliček nového koření
- 4 feferonky (dle chuti a pálivosti)
- 1 lžíci cukru
- 1 lžíci soli
Lák připravuje každý podle svého, podle svých chutí. Důležité je správně dávkovat pepř a feferonky.
Pokud chcete mít utopence pořádně pálivé, tak se s feferonkou nebojte experimentovat. Jestliže je chcete spíše pro děti, tak dávkujte feferonku v menším množství. Jestliže chcete připravit opravdu extra pikantní utopence, tak feferonky rozřízněte a do láku vysypte semínka feferonky.
Jak připravit lák na utopence?
Připravit lák rozhodně není složité. Do jednoho hrnce nalijete vodu s octem a přidáte všechny suroviny, které vidíte v seznamu potřebných surovin. Lák je potřeba začít ohřívat na plotně za občasného míchání. Jakmile začne vařit, tak ho odstavte z plotny.
Lák nechte vychladnout na pokojovou teplotu a teprve potom ho dávejte do sklenic, kde máte nachystané své utopence. Nikdy nedávejte lák na utopence ještě v teplém stavu.
Lák je ideální připravit den předem
Pokud chcete mít lák připravený opravdu dobře, tak je ideální ho udělat den předem. Problémem totiž je, že suroviny z láku nikdy přesně nerozdělíte do sklenic, a proto je potřeba, aby se co nejvíce chutí uvolnilo přímo do láku, kterým naplníte sklenice s utopenci.
Pokud nemáte čas připravovat lák den dopředu, tak to můžete ještě zachránit v pomalém hrnci, kam dáte všechny potřebné suroviny a necháte lák vařit zhruba 8 hodin. Díky nízké teplotě a dlouhému vaření se lák pěkně rozleží přímo při vaření a vy tak uspoříte hodně času.