Kynuté knedlíky s povidly, po kterých se budete dlouho olizovat

kynté knedlíky s povidly
Zdroj: Pixabay
Autor: Jana Fojtíková

Sladkými obědy se zavděčíte hlavně dětem a pak těm, kteří jim dávají přednost před masem. Mezi tradiční česká jídla patří také kynuté knedlíky s povidly. Jedná se o jednoduchý recept, na němž toho není moc k pokažení. Kynuté těsto je rychle připravené a povidla dostanete koupit v obchodě. Ovšem když použijete ta domácí, která jste vlastnoručně uvařili, pak povýšíte toto jídlo na úplně jinou úroveň.

Nejdůležitější je správně nakynuté těsto

Aby bylo těsto na knedlíky opravdu nadýchané, musíme ho nechat dobře nakynout. Do tohoto druhu těsta se nepřidává žádný tuk, aby bylo lehké. K jeho přípravě vám bude stačit jen několik základních ingrediencí, které bývají běžnou součástí kuchyňské spíže.

Co budete potřebovat na přípravu kynutého těsta:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 15 g kvasnic
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 125 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • sůl
  • povidla, rum a skořice

Postup přípravy:

  • Do mísy rozdrobíme kvasnice, posypeme je lžičkou cukru a necháme rozpustit. Pak přidáme 1 lžičku mouky a 3 lžíce vlažného mléka a necháme v teple vzejít kvásek.
  • Když je kvásek připravený, přisypeme mouku, nalijeme zbylé mléko, rozklepneme vejce a osolíme špetkou soli.
  • Z těchto ingrediencí vypracujeme tužší těsto, které by se nemělo lepit na stěny mísy ani na vařečku. To je pro nás signálem, že je těsto správně zpracované.
  • Mísu s těstem dáme na teplé místo kynout.
  • Mezitím si připravíme povidla. Přidáme do nich asi 2 lžíce rumu a 1 lžičku skořice. Vše dobře promícháme.
  • Jakmile máme těsto nakynuté, lžící z něho oddělujeme malé bochánky, které mezi prsty vytáhneme do plochy. Na ni pak dáme lžíci ochucených povidel a zabalíme tak, aby povidla nemohla z uzlíčku vyklouznout ven.
  • Takto připravené knedlíky necháme ještě asi čtvrt hodiny kynout.
  • Pak je uvaříme v osolené vroucí vodě po dobu 8 minut.
  • Po uvaření je z vody vytáhneme a propícháme vidličkou, aby se v nich nesrazila pára.
  • Kynuté knedlíky s povidly podáváme posypané mákem a moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz