Smažený sýr se pomalu stal klasikou našich kuchyní. Nejvíce oblíbený je hlavně mezi dětmi, ale také dospělými, kteří si chtějí doma připravit dobré bezmasé jídlo. Na výběr máme z několika druhů sýrů, které se dají v troj obalu připravit k dobrému obědu.
Jaký sýr použít pro smažený sýr?
Na výběr máte opravdu velkou spoustu sýrů, pokud si chcete připravit usmažený sýr. Smažit můžete klasicky eidam, goudu, tvarůžky, nivu a spousty dalších sýrů. Českou klasikou je smažený 30% eidam. Pokud máte rádi sýr, který se pořádně táhne a roztéká, tak si vybírejte co nejvíce procentní sýr.
Procenta sýru, které určitě znáte z obchodů, označují množství tuku v sýru. Jestli máte chuť na pořádně tekoucí smažený sýr, můžete si vyzkoušet doma obalit hermelín nebo jiný plísňový sýr. U plísňových sýrů si musíte dávat mnohem větší pozor na jejich vytečení při smažení.
Jak připravit smažený sýr?
Jestli připravujete smažený sýr v trojobalu nebo smažený řízek je velice podobné. Klasicky si připravíte mouku, strouhanku a rozšlehané vajíčko. Jediný rozdíl mezi obalováním sýrů a masa je ten, že sýr je lepší obalit dvakrát.
Sýr může během smažení vytéct. Pokud už začne sýr vytékat ze svého obalu, tak ho rychle vytáhněte. Pomocí dvou vrstev můžete tomuto vytékání při smažení lehce zabránit. Jestli si chcete svůj smažený sýr vylepšit, tak i v restauracích přidávají ke smaženému eidamu plátek šunky na horní stranu sýra.
Jakým způsobem sýr smažit?
Pro usmažení sýru máte několik možností. Nejjednodušší možností je fritovací hrnec, kde se sýr dělá tak dlouho, dokud nevyplave napovrch. Pokud nemáte doma fritovací hrnec, tak stejně dobře funguje klasický hrnec na plotně, do kterého nalijete dostatečné množství oleje.
Pokud nechcete ke smažení sýru používat velké množství oleje, tak poslední možností pro smažení sýrů je klasická pánvička, kde budete sýr smažit postupně z každé strany. Vrstva oleje by měla dosahovat minimálně do poloviny sýra.
Podívejte i na naše další recepty a rady do kuchyně.