Jak zahustit guláš. Suchý chléb rozmačkejte a vmíchejte do guláše

Jak zahustit guláš. Suchý chléb rozmačkejte a vmíchejte do guláše
Zdroj: Pixabay
Autor: Petr Němeček - 20. 9. 2025

Jak zahustit guláš snadno a rychle naučíte⁤ se v tomto textu kde najdete praktické tipy a triky, včetně ⁢tradiční metody suchý chléb ⁤rozmačkejte a⁣ vmíchejte do ‌guláše,⁣ která zachová chuť i ​konzistenci.

Proč funguje suchý chléb jako⁤ zahušťovadlo

Suchý⁣ chléb nasákne tekutinu z guláše a zvětší ‌svůj objem, čímž ‌vytvoří hustší strukturu⁢ bez⁢ potřeby mouky nebo ⁤jíšky a zachová ‌přirozenou chuť⁣ masa a ‍koření v pokrmu.

Drobení chleba navíc⁢ uvolní kakaovější kůrčičky a ‍měkčí střídku které rovnoměrně zahušťují a dodají ​guláši ‍zajímavou texturu bez ztráty chuťového profilu.

Použití suchého⁤ chleba je ideální když chcete rychle upravit konzistenci při ⁣dovařování stačí ‍postupně přidávat drobení a ochutnávat až dosáhnete ⁤požadované ⁣hustoty.

Jak přesně suchý chléb rozmačkejte ⁤a vmíchejte⁤ do guláše

Nejprve nasaďte chléb do misky nebo na prkénko a‌ rozmačkejte ho rukama ‍nebo vidličkou na drobné kousky ⁢tak aby vznikla rovnoměrná‌ drobenina bez velkých⁣ hrudek⁣ které se hůře ‌spojí s omáčkou.

Pokud je⁣ chléb příliš ‌tvrdý můžete ho krátce ⁣namočit do‌ studené vody nebo vývaru‌ a poté vymačkat přebytečnou tekutinu, díky⁢ tomu‍ se ⁣dobře⁤ rozpadne a nepřidá do ⁤guláše kapalinu⁤ navíc.

Postupně vmíchejte⁣ drobení do ​horkého ‌guláše lžící​ a nechte pár minut‌ provařit aby se škroby uvolnily a spojily s omáčkou ochutnávejte po každé dávce ​a⁤ nepřidávejte naráz příliš ⁣mnoho.

Pro přesnější ‍konzistenci⁤ dodržte⁢ poměr podle potřeby obvykle jeden ‍až dva⁣ krajíce suchého chleba na⁢ litr ‍guláše ⁣stačí jako orientační⁤ vodítko ale⁤ řiďte se výslednou konzistencí.

Další⁢ způsoby jak zahustit guláš a‍ kombinace​ s chlebem

Kromě ⁢chleba můžete ⁤použít⁣ jíšku z tuku a ‍mouky kterou opražíte⁣ do zlatova a vmícháte ⁤do guláše⁤ vznikne bohatá chuť‍ a hladká struktura která se ⁢dobře kombinuje s drobením ⁢chleba.

Bramborový škrob ⁤nebo rozmačkané brambory⁣ také fungují skvěle pokud⁣ chcete bezlepkovou variantu ‌a směs brambor ⁤s drobením ⁣chleba‍ může dodat hutnost⁣ bez mouky.

Strouhanka nebo nastrouhaný suchý rohlík dávají obdobný efekt ⁣jako⁢ chléb ale mohou⁤ být⁣ jemnější ‌na ‍texturu, přidávejte​ po lžících dokud není guláš ⁣tak hustý jak si přejete.

Pokud ⁣by guláš zhoustl​ příliš⁢ můžete ​ho naředit troškou vývaru nebo vody a ⁣znovu provařit, jídlo často získá⁢ lepší chuť po několika minutách společného vaření.

Pro servírování myslete na to že hustší guláš lépe drží knedlíky i ‍chléb a při ohřívání někdy ​potřebuje ⁢doplnit tekutinu proto ukládejte poznámky o množství zahušťovadla ⁢pro ​příště.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz