![gulas bez mouky gulas bez mouky](https://napady-navody.cz/wp-content/uploads/2025/02/gulas-bez-mouky.png)
Guláš je jedním z nejoblíbenějších pokrmů, které v Česku máme. Mnoho z nás se ale stále snaží zahustit guláš pomocí mouky, což je zásadní chyba. Pokud se snažíte přijít na to, jak zahustit guláš bez mouky, máme pro vás skvělé rady a tipy.
Použití brambor pro přirozené zahuštění
Brambory jsou zřejmě jednoduchou volbou, pokud hledáte alternativu k mouce. Stačí je nastrouhat a přidat do vařícího guláše. Brambory uvolní škrob, což je přirozené zahušťovadlo. Kromě toho dodají guláši příjemnou, krémovitou texturu. Mějte na paměti, že brambory je nejlepší přidat v polovině vaření, aby měly dostatek času na úplné prohnání.
Další možností je jako zahušťovadlo použít bramborovou kaši, která vám třeba zbyla z předchozího obědu. Je však vhodné, aby bramborová kaše měla jen minimum mléka a másla. Kaši poté přímo vmíchejte do guláše.
Vaše jídlo se pomocí brambor nejen zahustí, ale vy se navíc vyhnete i pro mnoho lidí problémového lepku, který se v mouce nachází.
Zelenina jako zahušťovadlo
Zelenina je dalším skvělým způsobem, jak obohatit váš guláš a dodat mu požadovanou hustotu. Můžete použít například mrkev, celer nebo petržel, které nastrouháte či nakrájíte na velmi drobné kousky a přidáte společně s masem na začátku vaření. Jakmile se zelenina rozvaří, dojde k přirozenému zahuštění.
Dobrým trikem je i využití rajčat. Rajčatový protlak nebo pasírovaná rajčata nejenže zahušťují, ale navíc dodávají guláši krásnou barvu a bohatší chuť. Dalším zajímavým tipem je přidání dýně. Ta se sama po uvaření rozpadne a vytvoří úplně přirozeně krémovitou strukturu.
Techniky pro zahuštění bez mouky
Pokud nechcete používat žádné další přísady, můžete zkusit získat hustší guláš i pomocí některých technik vaření. Například v podobě snížení obsahu tekutin, kdy použijete jen minimum vody a necháte šťávy z masa, aby vytvořily omáčku.
Další metodou je rozmixování poloviny guláše pomocí tyčového mixéru. Tímto způsobem zjemníte texturu jídla a zároveň guláš zahustíte, aniž byste museli do svého guláše přidávat jakoukoliv mouku či cokoliv jiného.