Jak zahustit guláš bez mouky. Ta do guláše vůbec nepatří

gulas bez mouky
Zdroj: Pixabay
Autor: Adam Hlavatý

Guláš je jedním z nejoblíbenějších pokrmů, které v Česku máme. Mnoho z nás se ale ⁣stále snaží‍ zahustit ‌guláš pomocí mouky, což je zásadní chyba. Pokud se‌ snažíte přijít na to, jak zahustit guláš bez mouky, máme ​pro vás skvělé rady a tipy. ‍

Použití brambor pro přirozené zahuštění

Brambory jsou zřejmě jednoduchou volbou, pokud hledáte alternativu k‌ mouce. Stačí je nastrouhat a přidat do ⁢vařícího guláše. Brambory uvolní škrob, což je přirozené zahušťovadlo. Kromě toho dodají guláši příjemnou, krémovitou texturu. Mějte na paměti, že brambory‌ je nejlepší přidat v⁢ polovině vaření, aby měly dostatek času na úplné prohnání.

Další možností⁤ je jako zahušťovadlo použít bramborovou kaši, která vám třeba zbyla z předchozího obědu. Je však vhodné, aby bramborová kaše měla jen minimum mléka a másla. Kaši poté přímo vmíchejte do guláše.

Vaše jídlo se pomocí brambor nejen‍ zahustí,⁢ ale vy se⁢ navíc vyhnete i pro mnoho lidí problémového lepku, který se v mouce nachází.

Zelenina jako zahušťovadlo

⁢Zelenina je dalším skvělým‌ způsobem, jak obohatit váš guláš a dodat mu požadovanou hustotu. Můžete použít například mrkev, celer nebo petržel, které nastrouháte či nakrájíte na ⁢velmi drobné kousky a⁤ přidáte společně⁣ s⁤ masem na začátku vaření. Jakmile se zelenina rozvaří, dojde k přirozenému zahuštění.

Dobrým trikem je i využití rajčat. Rajčatový protlak nebo pasírovaná rajčata nejenže zahušťují, ale navíc ⁢dodávají guláši krásnou barvu a bohatší chuť. Dalším‌ zajímavým tipem je přidání dýně. Ta se sama po uvaření rozpadne a⁤ vytvoří úplně přirozeně krémovitou strukturu.

Techniky pro zahuštění bez ⁢mouky

Pokud nechcete používat žádné další přísady, můžete zkusit ‍získat hustší guláš i pomocí některých technik vaření. Například v podobě snížení obsahu tekutin, kdy použijete jen minimum vody a necháte šťávy z masa, aby vytvořily omáčku.

Další metodou je rozmixování poloviny guláše pomocí tyčového mixéru. Tímto způsobem zjemníte texturu ⁣jídla a zároveň guláš zahustíte, aniž byste⁣ museli do svého guláše přidávat jakoukoliv mouku či cokoliv jiného.

Přidejte si rady a nápady na domovskou stránku Seznam.cz