Pokud máte rádi jablečné víno, tak si ho můžete vyrobit doma například z vlastní sklizně jabloní. Pokud nevíte co s jablky, tak se jich můžete také takto jednoduše zbavit. Domácí víno z jablek může být sladkou pochoutkou pro celou rodinu. Jeho výroba není nijak složitá, jen k tomu budete potřebovat trochu odborného vybavení.
Co je potřeba na domácí jablečné víno?
Základem jsou dobrá sladká jablka. Pokud nebude ovoce mít dost cukru, budete ho muset přidat dodatečně. Budete potřebovat lisovací stroj nebo si jablka nechat zpracovat v nejbližší moštárně.
Dále budete potřebovat nádobu, ve které bude jablečné víno kvasit. Nejlepší je na to skleněný demižón, který bude ucpaný pomocí korkové zátky provrtané pro možnost zastrčení bubláku, kde bude voda. Ten zabraňuje přístupu vzduchu k vínu a dává možnost pomalého úniku plynů ven.
Domácí jablečné víno potřebuje kvasinky
Jakmile budete mít připravený mošt, tak ho ochutnáte, jestli je dost sladký. Pokud se vám bude zdát málo sladký, tak do něj při varu vmícháte moučkový cukr.
Následně do jablečného moštu přidáte vinné kvasinky a nalijete do skleněného demižónu, který ucpete pomocí korkové zátky s kvasnou zátkou.
Jablečné víno necháte kvasit tak dlouho, dokud ve kvasné zátce nepřestane bublat. Potom ho otevřete a opatrně vyčerpáte. Víno z demižonu nepřelívejte, protože na spodu bude kal, který by se pohybem rozvířil do vína.
Jak přečerpat jablečné víno?
Jednoduchá metoda, jak přečerpat jablečné víno z kvasné nádoby, je čerpadlo na vrtačku, kterým ho pohodlně přečerpáte do požadované nádoby pomocí vrtačky a dvou hadiček.
Jestliže nevlastníte čerpadlo na vrtačku, tak postačí jen hadička. Kvasnou nádobu postavíte na stůl a nádobu, do které chcete víno přečerpat, položíte na zem.
Hadičku následně zasunete do nádoby, kde víno kvasilo, a pusou nasajete víno do ¾ hadičky. Potom už jen hadičku nasměrujete do spodní nádoby a necháte samospádem přečerpat. Dávejte si ale pozor, ať nenasajete spodní kal v nádobě.